İngilizce öğrenmede en önemli koşul ne?

Konya’nın önde gelen dil okullarından American Life Dil Okulu kurucularından Çağrı Keskin gazetemize konuştu.
İngilizce öğrenmede en önemli koşul ne?

Türkiye’deki İngilizce eğitim sisteminden American Life Dil Okulu’nun avantajlarına kadar birçok konuda sorulara cevap veren Keskin, İngilizce eğitiminde ana unsurun motivasyon olacağını ifade etti.

Önce American Life’ı ve kendinizi tanıtır mısınız?

Öncelikle kendimden bahsetmek isterim. Üniversite’de eğitim bilimleri dersleri almış atanamamış bir öğretmenim. Daha sonra American Life bünyesine eğitim danışmanı olarak katıldım ve Konya’ya açıldık.  American Life Chicago Roosevelt Üniversitesi ile ortak bir şekilde çalışıyoruz. Merkezimiz San Francisco, Türkiye’de ve Dünya’da eğitim sektörüne adım atmış bir kurumuz. Bünyemizde İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça ve daha farklı diller ile ilgili çeşitli kurslarımız var. Eğitim alt yapımızı 56 yıllık eğitimci bir aileden almaktayız. Yurt dışından, Kanada ve Amerika’dan dil uzmanları ile çalışıyoruz. Tamamen öğrencilerin gerçek anlamda yabancı dil konusunda karşısına çıkabilecek sorunları çözmek için kurumsal ve bireysel anlamda çözümler sunuyoruz.

“ingilizce’de-en-onemli-kosul;-motivasyon”.jpg

Eğitim sisteminiz hakkında ne söylemek istersiniz?

 Eğitim sistemimizde tabi ki İngilizce başı çekiyor. Türkiye’de ihtiyaçların yüzde 85’lik bir bölümün ihtiyacını İngilizce karşılıyor. İngilizcenin genel İngilizce, mesleki İngilizce ve sınav İngilizcesi şeklinde olan 3 bilinen ana karakterini biraz daha detaylandırdık. Örneğin; Sadece ev hanımlarına özgü bir program geliştirdik. Ev hanımları çocuklarına yardımcı olabiliyorlar, kendileri alışveriş yapmak istediklerinde ya da İngilizceye işleri düştüğünde konuşabilecekleri bir program oldu. Bunun yanı sıra; English at Breakfast, English at Lunch adını verdiğimiz yine American Life’a özgü markalarda şöyle bir programımız var; Sadece, yemek saatinde çalışanların İngilizce sohbetler edeceği, hem İngilizceyi unutmamalarını sağlayacak hem de kendilerini geliştirecek paketlerle farklı alanlarda İngilizce paketleri veriyoruz. Ayrıca yurt dışı eğitim imkanlarımız var, American Life’ın en önemli imkanlarının başında gelir. Chicago Roosevelt Üniversitesi ile yaptığımız anlaşma gereği, American Life’ın en üst seviye yani c2’ye gelen bir öğrenci Roosevelt Üniversitesi’nde sınavsız İngilizce yeterliliği sağlar. Çocuklara yönelik ayrı, yetişkinlere yönelik ayrı ve çalışanlara yönelik ayrı İngilizce paketlerimiz var. Yani ihtiyaçlara yönelik bir İngilizce hizmeti sunuyoruz.

American Life’ın ne gibi avantajları var?

Öncelikle hedeflerimiz öğrencilerin neye ihtiyacı olduğunu gerçekten iyi analiz etmek. 12-13 sene İngilizce eğitimi almış bir kitlemiz var ancak ne yazık ki sonuç istediğimiz gibi değil. Hataların gerçekte nerede olduğunu ve neye ihtiyaç duyulduğunu tespit ediyoruz, bu işin birinci kısmı. Bizim felsefemize göre İngilizce öğrenimindeki en önemli koşul motivasyon. Motivasyon gerçekten çok ihmal ediliyor. Biz bunu sağlayabilmek için sosyal aktivitelere çok önem veriyoruz. Çünkü insanlar buraya bir mecburiyet olarak değil, isteyerek keyifle gelsin istiyoruz. Bu kapıdan içeri giren insanların sadece İngilizce eğitimini değil, bireysel ve mesleki gelişimi de önemsediğinin farkındayız. Bu anlamda da işin uzmanları ile sertifikalı eğitimler sunuyoruz. Her şeyden daha önemlisi bir sistemimiz var. Öğrencilerimizin fikirlerini, isteklerini, görüş ve önerilerini öğrendiğimiz bir anketimiz var. Böylelikle memnuniyeti sağlamaya çalışıyoruz.

cagri-keskin.jpg

HEDEF 100 BAYİYE ULAŞMAK

Öğrenim garantisi veriyor musunuz?

Burada en sık karşılaştığımız soru bu. Diyoruz ki; sizler işin yüzde 60, 70’inden sorumlusunuz. Bu ne demektir? Öğrenciler derslere devam etmek, öğretmenin verdiği pratikleri uygulamak ve ekstra bizim verdiğimiz konuşma sınıfları yüzde 40 etki eder en fazla. Hiçbir öğrenci derslere gelmeden ve gereken şartları sağlamadan İngilizce konuşamaz. “Biz herkese öğretiyoruz” demek çok kolay. İstemeyen kimseye biz öğretmeyiz. Eğer öğrenciler bu bilinçte olursa biz yüzde yüze kadar öğrenim garantisi veririz.

American Life’ın Türkiye’de kaç şubesi var ve kaç Konya’da kaç kişiye eğitim veriyor?

Şu anda yaklaşık 400 öğrenciye ulaştık ve bu günden güne artıyor. Türkiye’de 45, Amerika’da 2, Kazakistan’da 7, Azerbaycan’da 2 bayimiz var. American Life’ın hedefi 2 yıl içerisinde 100 bayiye ulaşmak. Bunu sağladıktan sonra da Roosevelt Üniversitesi’nin Türkiye’deki yatırımları biraz daha büyüyecek ve artacak. Biz Türkiye’de büyümeye devam ediyoruz.

Öğretmen seçimini nasıl ve ne şartlara göre yapıyorsunuz?

Burada oluşturduğumuz bazı kriterler var. Sadece eğitmen olması, diploma sahibi olması yeterli değil. Biz İngilizce eğitiminde motivasyona ve sosyal şartlarının önemine çok önem veriyoruz. Bu şartları taşıyan ya da taşıma potansiyeli olan eğitmenler ile çalışıyoruz. Kendi içimizde bazı mülakat sistemlerimiz, eğitimlerimiz var. Bu kriterleri sağlayan öğretmenler ile çalışıyoruz. Bunlar Türk ve yabancı hocalar olabilir. Bizim amacımız zaten farklı aksanları öğrencilere duyurmak.

cagri-keskin-(2).jpg

“ÜLKE GELİŞTİ, İNGİLİZCE İHTİYACI ARTTI”

Son dönemlerde dil kurslarında bir artış yaşandı. Bunun sebebi İngilizce’ye olan ihtiyaç mı başka şeyler de olabilir mi?

Bundan 10 sene önce Türkiye neredeydi şu anda nerede? İthalat ve ihracat hacmi nasıldı şu anda nasıl? Bu sorulara cevap verdiğimizde sebebini de anlıyoruz. Türkiye dışa çok daha fazla açıldı. Yurt dışından Türkiye’ye yapılan yatırımlar da arttı, Türkiye’den yurt dışına yapılan yatırımlarda arttı. Bu durumun bununla alakalı olduğunu düşünüyorum. Şu da var; mezun sayısı çok arttı. Yabancı dili kullanmaya ihtiyacı olmayan firmalar bile işe giriş mülakatında bir eleme yapmak istiyorlar. Burada ellerinde birkaç tane argüman var; yabancı dil, tecrübe ve bilgisayar.

Çeşitli kurs seçenekleriniz var, sınavlara özel ya da konuşma üzerine. Peki, biri İngilizce kursuna gitmeden İngilizce konuşabilir mi, belirli bir altyapıyı ne şekilde sağlayabilir?

Aslında bu mümkün. Baktığımız zaman kitaplar, telefon uygulamaları, videolar gibi birçok imkan mevcut. Ayrıca internet üzerinden yabancı arkadaşlar edinebilirler. Burada önemli olan bunu sürekli hale getirebilmek. Benim tavsiyem kesinlikle yabancı müzik dinlenmeli, yabancı filmler izlenmeli. En azından dile karşı aramızdaki buzların kırılmasını sağlar, bu şekilde dile aşina hale gelinebilir. Daha sonrasında yabancı arkadaşlar ile etkileşime geçilebilir. Ama şunu çok net söyleyebilirim; 4-5 tane kitap alıp evde çalışmaya başlayanların yüzde 90’ı bu işi yapamamıştır. Söylediğim tarzda başlarlarsa İngilizce kendileri için daha kolay bir hal alır.

Son olarak bir mesajınız var mı?

 Koşulsuz öğrenci memnuniyetini düşünen ve bunun için çalışan bir ekibimiz var. Bunun için mücadele ediyoruz. Burada bir aile ortamı var. Gittiğiniz bir kursa, bir spor salonuna ya da gittiğiniz herhangi bir yere giderken “Of bugünde mi var” diyerek gidiyorsanız orası size faydalı olmayacaktır. American Life’ta iyi bir kişisel gelişim, iyi bir sosyal ortam var. Tüm arkadaşlarımızı kurumumuza kahve içmeye bekliyoruz.

MÜCAHİT YAPRAKCI 

Kaynak:YENİ HABER