İngiltere AB'den Brexit'in ertelenmesini istedi

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB'den Brexit'in 30 Haziran'a ertelenmesini istedi.
İngiltere AB'den Brexit'in ertelenmesini istedi

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda haftalık ''Başbakan'a Sorular'' oturumunda konuşan İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'a bir mektup yollayarakBrexit müzakerelerinin 30 Haziran'a kadar uzatılmasını istediğini bildirdi.

May, yaptığı açıklamada, ''Başbakan olarak Brexit'in 30 Haziran'dan daha öteye ertelemeye hazır değilim.'' ifadesini kullandı.

Başbakan May, Brexit anlaşmasını parlamentoya bir kez daha sunma niyetini de yineledi.

AB'den İngiltere'ye yanıt

AB Komisyonu Sözcüsü Mina Andreeva, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in İngiltere Başbakanı Theresa May ile telefonda görüştüğünü bildirdi.

Andreeva, "Juncker, May'i Brexit'in AP seçimlerinden sonra olmaması gerektiği konusunda uyardı. Brexit, 23 Mayıs'tan önce tamamlanmalı, yoksa İngiltere Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılmak zorunda kalır." açıklamasında bulundu. 

İngiltere'nin 29 Mart'ta AB'den ayrılması gerekiyordu

İngiltere, normal takvime göre 29 Mart'ta AB'den ayrılması gerekiyordu.

Başbakan May hükümetinin, AB ile vardığı Brexit anlaşması, 15 Ocak ve 12 Mart'ta Avam Kamarası'nda yapılan oylamalarda ezici çoğunlukla reddedilmişti.

May anlaşmayı bu hafta 3. kez parlamentoya sunmayı planlıyordu ancak Avam Kamarası Başkanı John Bercow aynı anlaşmanın aynı parlamento döneminde yeniden oylanmasının teamüllere aykırı olacağını ve buna izin vermeyeceğini açıklamıştı.

May'in uzatma talebinin yarın toplanacak AB liderler zirvesinde ele alınması bekleniyor.

Uzatma için 27 AB üyesi ülkenin onayı gerekiyor.