İngiltere polisi, eski İsrail Dışişleri Bakanı Livni'yi ifade vermeye çağırdı

İngiltere polisi, eski İsrail Dışişleri Bakanı Livni'yi ifade vermeye çağırdı

 İngiltere polisinin, Gazze'de savaş suçu işlemekle suçlanan eski İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'yi soruşturma kapsamında ifade vermeye çağırdığı bildirildi.

İsrail radyosunun haberinde, "İngiltere polisi, İsrail'in 2008 yılında Gazze'de işlediği iddia edilen savaş suçları dolayısıyla dönemin Dışişleri Bakanı Livni'yi sorgulamak üzere çağırdı." denildi. 

İsrail'in Londra Büyükelçiliği'nin bu talebe karşı çıkarak İsrail Dışişleri ve Adalet bakanlıklarıyla temas kurduğu ve Livni'ye "dokunulmazlık" sağlandığına işaret edilen haberde, Livni'nin soruşturmaya katılmadığı ifade edildi. 

İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, Haaretz'in düzenlediği bir konferans çerçevesinde Londra'da bulunan Livni, İngiltere polisi tarafından perşembe günü ifade vermeye çağırıldı. 

İngiltere tarafından ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Londra’da bir mahkeme, İsrail'in Gazze saldırıları sırasında savaş suçu işlediği gerekçesiyle 2009'da Livni hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. 

İngiliz hükümeti, İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni'ye Londra'da temaslarda bulunabilmesi ve uluslararası hukuku ihlal ile savaş suçundan tutuklanmaması için Mayıs 2014'te diplomatik dokunulmazlık tanımıştı. 

Livni, 2008 yılında Gazze'de işlediği iddia edilen savaş suçları dolayısıyla 2009 yılında o zamanki İsrail hükümeti üyeleri hakkında İngiliz mahkemesi tarafından çıkarılan tutuklama kararının ardından Londra ziyaretini iptal etmek zorunda kalmıştı. Livni, Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin görevde bulunduğu 2011 yılında yine çıkarılan bir dokunulmazlık ile İngiltere'yi ziyaret edebilmişti.