İngiltere ve Amerika'nın alçak pazarlığı

İngiltere’nin Irak işgali sürecini soruşturan Chilcot raporuna göre ABD ve İngiltere, Irak’taki petrolün kontrolü için kavga etti.
İngiltere ve Amerika'nın alçak pazarlığı

İngiltere’nin 2003’te Irak’ın işgaline dahil olma sürecini soruşturan ve yedi yıldır beklenen Chilcot raporunun ayrıntıları, yankı uyandırmaya devam ediyor.

İngiliz Guardian Gazetesi’ne göre rapor, ABD ve İngiltere hükümetlerinin, işgal öncesinde veSaddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra Irak’taki petrol rezervlerinin kontrolü üzerine sıkı pazarlıklar yürüttüğünü ortaya koydu.

Rapora göre dönemin İngiltere Baş- bakanı Tony Blair’in dış politika baş danışmanı David Manning, dönemin ABD Ulusal Güvenlik DanışmanıCondoleezza Rice’la 9 Aralık 2002 tarihinde yaptığı konuşmada, ‘İngiliz kuruluşların Irak’taki petrol endüstrisine ve diğer sektörlere erişiminin sağlanmasının önemli olduğunu’ vurguladı.

İşgal başlamadan 2 ay öncesindeyse İngiliz hükümet yetkilileri, İngiliz petrol devi BP’den bir ekibi makamlarında kabul ederek Irak’taki enerji sektörü üzerine beklentilerinin ne olduğu konusunda bilgi aldı. 2009 yılında ise şirketin önderliğindeki konsorsiyuma, ülkenin güneyindeki Rumaila petrol sahasında petrol çıkarma izni verilmişti.Guardian’ın görüşlerine başvurduğu BP yetkilileri ise, bu konuda yorum yapmayı reddetti. Raporda ayrıca, İngiltere Başbakanı Blair’in, işgal başladıktan bir süre sonra dönemin ABD Başkanı George W. Bush’la gerçekleştirdiği bir toplantıda, ABD ve İngiltere’nin Irak’ın işgalini petrol rezervlerine el koymak için gerçekleştirdiği yönündeki söylentilerin bertaraf edilmesi için Bush’u uyardığı da bildirildi. Blair bunun için, Saddam sonrası Irak’ın politik yapısını netleştirmeye ihtiyaçları olduğunu belirtti.