İngiltere'de başbakanlık yarışı

İngiltere'de başbakanlık yarışı

İngiltere'de başbakan adaylarından Adalet Bakanı Michael Gove, "Ülkeyi değiştirmek için başbakan olmak istiyorum. Kendi çıkarım için değil, ülke çıkarı için aday oldum." dedi. 

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumu öncesi yürütülen birlikten ayrılık "Brexit" kampanyasının başını çeken Gove, bugün Londra'da düzenlediği basın toplantısında, kendi çıkarı için değil, ülkenin çıkarı için aday olduğunu kaydetti.

Boris Johnson'ın lider adaylığı için doğru kişi olmadığına karar verince "kalbinin adaylığını koyması gerektiğini söylediğini" ifade eden Gove, "Ülkeyi değiştirmek için başbakan olmak istiyorum. Yaptığım hesaplamalar sonucu değil, ülkemi değiştirme isteğimden dolayı liderliğe adaylığımı koydum." dedi. 

Başbakanlık koltuğuna seçilirse serbest dolaşımı önleyeceğini ve AB'den gelen göçü durduracağını savunan Gove, ülkedeki ulusal sağlık sisteminin bütçesini de haftalık 100 milyon sterlin artıracağı vaadinde bulundu. 

Başbakan seçilirse, İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin uygulamaya konulması için aceleci davranmayacağını dile getiren Michael Gove, "Bu, yıl sonunudan önce olmayacak. Zamanlamayı biz kontrol edeceğiz. Hazır olduğumuzda yürürlüğe koyacağız." ifadelerini kullandı.

Bu arada, Muhafazakar Parti'den 48 yaşındaki Michael Gove'un adaylığını çekmesi ve partinin liderlik için bir diğer aday olan İçişleri Bakanı Theresa May etrafında birleşmesi çağrıları yapılıyor. Gove'un dün son anda liderlik için aday olduğunu açıklaması, "Brexit" kampanyasını birlikte yürüttüğü Boris Johnson destekçilerinin tepkisine neden olmuştu.

- Başbakanlık için 5 aday

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliği, dolayısıyla başbakanlık için 5 aday bulunuyor. Gove'un yanı sıra İçişleri Bakanı Theresa May, eski Savunma Bakanı Liam Fox, Enerji Bakanı Yardımcısı Andrea Leadsom ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Stephen Crabb de adaylar arasında yer alıyor.

"Brexit" kampanyasının başını çeken, Londra'nın eski belediye başkanı Boris Johnson ise dün Gove'un liderliğe talip olduğunu ilan etmesinin ardından aday olmayacağını açıklamıştı. 

Muhafazakar Parti'nin genel başkanlığı ve başbakanlık için 59 yaşındaki İçişleri Bakanı Theresa May en güçlü aday olarak gösteriliyor.

İki milletvekilinin desteğini alan her milletvekilinin adaylığını koyabileceği Muhafazakar Parti liderliği yarışında ilk oylama gelecek hafta salı günü yapılacak. Aday sayısı 2'ye indirilene kadar oylama birkaç gün arayla yenilenecek. Son aşamada ise bu 2 aday, parti üyelerinin oy kullanacağı bir seçimde yarışacak. 

AB referandumunda ülkenin birlik içinde kalması için kampanya yürüten Başbakan David Cameron'ın referandumun ardından yaptığı açıklamada görevi bırakacağını ilan etmesinin ardından, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin liderliği ve başbakanlık için yarış başlamıştı.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran Perşembe günü yapılan referandumda halkın yüzde 52'si "AB'den çıkılması" yönünde oy kullanmıştı.