İngiltere'de İşçi Partisi lideri Corbyn koltuğunu korudu

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisinin genel başkanlığına bir kez daha Jeremy Corbyn seçildi.
İngiltere'de İşçi Partisi lideri Corbyn koltuğunu korudu

Geçen yıldan bu yana partinin liderliğini yürüten Corbyn, partinin "ılımlı solcusu" olarak tanımlanan Owen Smith ile girdiği yarışta parti üyelerinin yüzde 61,8'inin oyunu alarak kazandı. Smith'in oy oranı yüzde 38,2'de kaldı.

Partinin Liverpool’daki yıllık kongresinde açıklanan sonuçlara göre 506 bin 438 oyun kullanıldığı seçimde Corbyn 313 bin 309 oy aldı. Böylece geçen yıl yapılan genel başkanlık seçiminde yüzde 59,5 oy alan Corbyn, parti tabanındaki oyunu yüzde 60'ın üzerine taşımış oldu.

İngiliz Parlamentosunda, Muhafazakar Partinin ardından 230 milletvekiliyle anamuhalefet konumunda bulunan İşçi Partisinde genel başkanlık yarışı, milletvekillerinin Corbyn’e kazan kaldırmasıyla başlamıştı. Corbyn’in Avrupa Birliği referandumunda birlik içinde kalmaktan yana net tavır almadığını iddia eden muhalif milletvekilleri gölge kabinedeki görevlerinden peş peşe istifa etmiş, ardından partinin parlamento grubunda yapılan oylamada Corbyn’e 172 milletvekili güvensizlik oyu vermişti.

Parti bölünebilir

Bugün sonucu açıklanan genel başkanlık yarışından ezici bir galibiyetle çıkan Corbyn, parti içi muhalefet karşısında konumunu güçlendirdi. Ancak muhalif milletvekilleri Corbyn’den gölge kabineyi seçme hakkının partinin meclis grubuna verilmesini talep ediyor.

Siyasi gözlemciler, Corbyn’in genel başkanın uhdesindeki bu hakkı parti meclisine devretmesinin muhtemel olmadığını, dolayısıyla İşçi Partisinin bölünmesinin ve muhalif kanadın yeni bir parti kurmasının gündeme gelebileceğini belirtiyor. Gölge kabine, İngiliz siyasetinde ana muhalefet partisinin kabinesi anlamına geliyor.

Geçen yıl "farklı bir siyaset" sloganıyla parti liderliğine seçilen Corbyn savaş karşıtı görüşleriyle bilinen bir siyasetçi. ABD ve İngiltere öncülüğünde Irak’ın 2003’teki işgaline karşı kampanya yürüten Corbyn, ülkenin Suriye’de hava operasyonlarına katılması için geçen yıl parlamentoya getirilen Suriye tezkeresine de karşı çıktı. Corbyn, İsrail-Filistin sorununda objektif duruşu nedeniyle, İsrail yanlısı İngiliz basınında ve siyaset sahnesinde eleştirilere hedef oluyor.