İngiltere'nin AB’den ayrılma kararı

İngiltere'nin AB’den ayrılma kararı

 Londra Borsası'nda FTSE 100 endeksi Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği referandumundan ayrılık kararının çıkmasının ardından güne yüzde 9,04 oranında düşüşle başladı.

Birleşik Krallık’ta yapılan AB referandumundan Brexit kararının çıkmasının ardından Londra Borsası'nın açılışında FTSE 100 endeksi sert şekilde değer kaybetti.

Endeks Londra saati ile 08.17 itibariyle yüzde 9,04 kayıpla 5.717,50 seviyesinde işlem görüyor. İngiliz sterlini ise ABD doları karşısında son 31 senenin en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 8,69 oranında değer kaybetti.

Ayrıca Londra Borsası'nda Barclays hisseleri yüzde 30, RBS hisseleri yüzde 34, Lloyds Banking hisseleri yüzde 30 değer kaybetti.

İngiltere Merkez Bankası’nın sabah saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, “İngiltere Merkez Bankası gelişmeleri yakından izlemektedir. Banka kapsamlı acil durum planlamasını yapmış, Hazine Bakanlığı, diğer yerel birimler ve merkez bankaları ile yakın bir şekilde çalışmaktadır. İngiltere Merkez Bankası parasal ve mali istikrarın sağlanması amacıyla sorumluluklarını yerine getirmek için gerekli olan tüm adımları atacaktır.” ifadeleri kullanılmıştı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Kıdemli Kredi Analisti Moritz Kraemer, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı almasının ardından ülkenin “AAA” olan kredi notunun düşürülebileceğini bildirmişti.