İngiltere'nin yeni Başbakanı May görevine resmen başladı

Theresa May, Birleşik Krallık'ın 76'ncı ve 2'nci kadın Başbakanı oldu. Kraliçe 2. Elizabeth, May'i yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.
İngiltere'nin yeni Başbakanı May görevine resmen başladı

İngiltere'nin yeni Başbakanı Theresa May, görevine resmen başladı.

Birleşik Krallık'ın 76'ncı Başbakanı olarak görevi David Cameron'dan bugün devralan 59 yaşındaki May, Kraliçe'nin resmi konutu Buckingham Sarayı'na gidişinde yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi. Kraliçeyle yaklaşık 30 dakika görüşen Theresa May'e, eşi Philip May de eşlik etti.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in tahta çıktığı 1952 yılından bu yana görev yapan 13'üncü Başbakan olan Muhafazakar Partili Theresa May, Margaret Thatcher'dan sonra ülkenin 2'nci kadın Başbakanı oldu.

Yeni kabine

Ülkenin son 30 yıldaki 3'üncü "seçimle göreve gelmeyen" Başbakanı da olan May'in yeni kabineyi oluştururken kadınlara ağırlık vermesi bekleniyor.

1990'da istifa eden Margaret Thatcher'ın yerine John Major ve 2007'de istifa eden Tony Blair'ın yerine Gordon Brown Başbakanlık görevini üstlenmişti. İngiltere'de son 116 yılda toplam 15 Başbakan, ara dönemde herhangi bir seçime girmeden koltuğa oturdu.

"İngiltere'nin yeni Demir Leydi"si

2010 yılından bu yana İçişleri Bakanlığı yapan May, bir papazın kızı ve Oxford Üniversitesi mezunu.

Sert mizacı ve disiplini dolayısıyla ülkenin ilk kadın Başbakanı Margaret Thatcher'a benzetilen ve "İngiltere'nin yeni Demir Leydi"si olarak görülen Theresa May, ülkesinde yapılan AB referandumu sürecinde çok fazla dile getirmese de birlikte kalınmasından yana tavır takınmıştı.