İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Fransa'ya eleştiri

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporuna göre Fransız polisler, Calais kentindeki Jungle kampındaki sığınmacılara kötü muamelede bulunuyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Fransa'ya eleştiri

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Fransız polislerin Calais kentinde Jungle kampındaki sığınmacılara kötü muamelede bulunduğunu açıkladı.

Merkezi ABD'nin New York kentinde bulunan HRW tarafından yayımlanan raporda, Fransız polislerin rutin bir şekilde uyku halinde veya zararsız olduğu sırada sığınmacılara, çocuklara ve yetişkinlere biber gazı sıktığı belirtildi.

Rapor, Haziran ve Temmuz aylarında Calais ve çevresinde bulunan 60'tan fazla sığınmacıyla yapılan mülakatlar sonucunda ortaya çıktı.

Fransız polisinin, sığınmacıların Calais kentini terk etmesi için yiyecek ve içeceklere de biber gazı sıktığı ifade edilen raporda, polislerin bu davranışlarının insanlık dışı ve uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğu vurgulandı.

"Hükümet sığınmacılara yapılan kötü muameleye karşı sessiz"

Raporda, hükümetin, sığınmacılara yapılan kötü muamele karşısında sessiz kaldığı kaydedildi.

Sığınmacıların Calais'deki kampa geri döndükten sonra yerel makamların, sığınmacıların yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlarını gidermelerini engellediği vurgulandı.

"Polisler haklarını korumaya yemin ettiği kişilerin haklarını ihlal ediyor"

Raporda, ifadelerine yer verilen HRW Fransa Direktörü Benedicte Jeannerod, polislerin çocuk ve yetişkinlere biber gazı sıkmasını kınadıklarını belirtti. Jeannerod, sığınmacıların yiyecek-içeceklerini veya ayakkabılarını elinden alan polislerin, mesleklerini aşağıladıklarına ve haklarını korumaya yemin ettiği kişilerin haklarını ihlal ettiklerine dikkati çekti.