İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Haşdi Şabi uyarısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW), Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul'u kurtarma operasyonuna katılmasını engellemeye çağırdığı belirtildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Haşdi Şabi uyarısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW), Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul'u kurtarma operasyonuna katılmasını engellemeye çağırdığı belirtildi.

ABD merkezli HRW'nin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, örgütün İbadi'ye mektup göndererek, Irak hükümetinin savaş kanunlarını ihlal eden silahlı güçlerin planlanan operasyonlara katılmasını engellemesi gerektiği ifade edildi.

Mektupta,"(Musul operasyonuna) Katılımı yasaklananlar arasında hükümetin müttefiki silahlı bir grup olan Haşdi Şabi unsurlarının da yer alması gerekir." ifadelerine yer verildi.

İbadi'nin Bedir Tugayları, Hizbullah ve diğer gruplar gibi Haşdi Şabi bünyesinde yer alan ve savaş kanunlarını ihlal etmiş yapıları Musul'u kurtarma operasyonuna katılmasını engellemesi ve yönetimin kaçan ve kamplarda kalan sivillerin korunması için gerekli önlemleri alması gerektiği kaydedildi.

Yaklaşık 40 gruptan oluşan Haşdi Şabi, bazı bölgelerin özellikle de Felluce'nin kurtarılması esnasında Sünni halka yönelik savaş suçu işlemekle suçlanmış ancak örgüt bu iddiaları reddetmişti.