İnsan kaçakçılığı yapan şebekeye büyük darbe

İzmir merkezli Ege Bölgesi'nde, göçmenleri denizden yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçirmeye çalışan şebeke İzmir Kaçakçılı Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, 2 ay süren takiple çökertildi.
İnsan kaçakçılığı yapan şebekeye büyük darbe

İnsan tacirlerinin geri kabul anlaşmasının ardından geçişlerde azalma olduğu için geçiş ücretini bin-bin 200 dolardan 300-400 dolara kadar düşürdüğü, şebekenin bir botu dolduracak sayıya ulaşana kadar göçmenleri otellerde veya evlerde beklettiği ortaya çıktı. 

Edinilen bilgiye göre, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İzmir merkezli Ege Bölgesi genelinde faaliyet gösteren ve göçmenleri yasa dışı yollardan Yunanistan'a kaçıran şebekeyi, geçtiğimiz 25 Haziran'dan itibaren izlemeye aldı. İnsan tacirleri takip edildiğinden habersiz faaliyetlerine devam ederken, bu süre içinde İzmir polisi 12 ara yakalama yaparak 495 Suriye, 25 Afganistan, 22 Irak, 17 Kongo, 13 Mali, 6 Gana, 6 Filistin, 6 Somali, 5 Eritre, 4 Kamerun, 4 Nijerya, 3 Angola, 3 Benin, 2 Sudan, 2 Gabon, 1 Cezayir, 1 Fas, 1 İran, 1 Senegal ve 1 Srilanka olmak üzere toplam 618 göçmen yakaladı. Operasyonlarda 1 adet zodyak bot, 1 adet bot motoru, 63 adet can yeleği, 8 şambrel can simidi ve 3 adet pompa ele geçirildi.

10 şüpheli tutuklandı
Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, operasyonda şebeke üyesi Suriye uyruklu İ.Ş.(22), M.İ.(30), E.A.(18), M.K.(32), K.A.(45), K.A.(32), H.E.(32), M.A.(27) ve Türk vatandaşları M.M.N.(37) ve L.A.(29) olmak üzere 10 şüpheliyi yakaladı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 10 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

'Geri Kabul' anlaşmasıyla fiyatlar da düşmüş
Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 2 ay süren teknik ve fiziki takip çalışmasında, insan tacirlerinin birbirleriyle irtibatlı oldukları Ege Bölgesi'ndeki farklı şehirlerde, Yunanistan'a geçmek isteyen göçmenleri buldukları saptandı. Bir botu dolduracak sayıya ulaşana kadar otellerde veya evlerde göçmenleri bekleten insan tacirlerinin daha sonra Çeşme veya Dikili Ayvalık tarafından bota bindirip Yunanistan'a gönderdikleri bildirildi. Avrupa Birliği ile yapılan 'Geri Kabul' anlaşmasıyla beraber geçişlerde azalma olduğu için şebeke üyelerinin geçiş ücretini bin-bin 200 dolardan 300-400 dolara kadar düşürdükleri öğrenildi. Şebekenin 2 ay içerisinde yaptırdığı 12 çıkış, Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından engellenirken 618 göçmen kurtarıldı.