İnsani konular siyasete alet edilmemeli

Avrupa Birliği Bakanı Çavuşoğlu, Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına yönelik mesajına ilişkin, "İnsanlık olaylarının, insani konuların siyasete alet edilmemesi gerekir " dedi.
İnsani konular siyasete alet edilmemeli

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Akdeniz Parlamenterler Asamblesi tarafından düzenlenen "İnsan Hakları ve Medeniyetler arası Diyalog" konulu Akdeniz - PA 3. Daimi Komite Toplantısı için geldiği Antalya'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajının Avrupa Birliği ülkelerindeki yansımasının sorulması üzerine Çavuşoğlu, Başbakan Erdoğan'ın son derece insani bir açıklama yaptığını söyledi.

Mesajda 1915 yılında ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde yaşanan dramlara, bu süreçte farklı etnik gruplardaki insanların, Türklerin, Arapların, Ermenilerin acı çektiğine vurgu yapıldığına işaret eden Çavuşoğlu, "Sayın Başbakanımız, özellikle tehcir sürecinde hayatlarını kaybeden Ermeniler için de başsağlığı yapmıştır. Bu, son derece insani duygularla yapılmış bir açıklamadır" ifadesini kullandı. 

Daha önce Ermenistan'a 1915 olaylarıyla ilgili ortak bir komisyon kurulması yönünde teklifte bulunulduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, komisyona herkesin katılabileceğinin belirtildiğini, Türkiye'nin arşivlerinin sonuna kadar açtığını, diğer ülkelerin de her türlü belgeyi paylaşmalarını istediklerini ancak teklife olumlu bir sonuç gelmediğini anlattı.

Geçmişte ortak yaşanan dramlar, acılar olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlık olaylarının, insani konuların siyasete alet edilmemesi gerekir. Yıllardır bunu söylüyoruz. Ülkeler arasındaki köprülerin kurulmasında engel olmamalı. Önemli olan bunlarla yüzleşebilmek. Türkiye her zaman geçmişiyle yüzleşmiştir. Varsa hataları da kabul etmiştir ki, burada her milletten insanın öldüğünü, Ermenilerin öldüğünü de zaten Türkiye hiçbir zaman inkar etmemiştir. Aynı şekilde Dersim'den dolayı ilk özür dileyen başbakan bizim Başbakanımız olmuştur. Burada da onbinlerce insanımız öldürülmüştür. Dolayısıyla burada gerçekleri kabul etmek lazım ama birisi derse ki 'Türkiye ve Türkler soykırım yapmıştır', biz bunu kabul etmeyiz, atalarımız hiçbir zaman soykırım yapmamıştır, buna tevessül etmemiştir."