"İnsani kriz muhtemel"

İngiltere Savunma Bakanı Fallon, Musul operasyonuna ilişkin, "Operasyon çok kalabalık bir meskun alanda gerçekleşiyor. Zararlar kaçınılmaz ve hiç kuşkusuz sivil kayıplar da olacak." dedi.
"İnsani kriz muhtemel"

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Musul'u DEAŞ'tan kurtarmaya yönelik başlatılan askeri harekatın kalabalık meskun bir bölgede yaşandığını belirterek, "Hiç kuşkusuz sivil kayıplar da olacak. Irak hükümeti, birliklerinin uluslararası insani yasalar ve Cenevre Konvansiyonuna bağlı hareket edeceğinin garantisini verdi." dedi.

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda Musul'a yönelik operasyonla ilgili düzenlenen özel oturumda konuşan Fallon, operasyonla ve İngiltere'nin operasyona yaptığı katkıyla ilgili bilgi verdi.

İngiliz askeri uzmanların Irak ordusuna ve Peşmerge güçlerine son 2 yıl içinde kapsamlı eğitim verdiğini anlatan Fallon, eğitimlerin patlayıcılar, keskin nişancılarla mücadele ve tahliye konularında yoğunlaştığını söyledi.

İngiliz Hava Kuvvetlerine ait uçakların sürmekte olan operasyonda karadaki Irak ve Peşmerge unsurlarına yoğun hava desteği ve istihbarat sağladığını kaydeden Fallon, İngiliz uçaklarının DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyon çerçevesinde son günlerdeki hava operasyonlarının yarısından fazlasındaMusul ve çevresini hedef aldığını bildirdi.

Sivil kayıplar

Fallon, Musul operasyonunda sivil kayıpların önlenmesine yönelik ne gibi tedbirler alındığıyla ilgili bir soru üzerine, "Operasyon çok kalabalık bir meskun alanda gerçekleşiyor. Zararlar kaçınılmaz ve hiç kuşkusuz sivil kayıplar da olacak. Irak hükümeti, birliklerinin uluslararası insani yasalar ve Cenevre Konvansiyonuna bağlı hareket edeceğinin garantisini verdi. Bu, bizim verdiğimiz eğitimin de parçasıydı." diye konuştu.

"Felluce’nin Şii milislerce DEAŞ’tan alınması sırasında yaşanan katliamların ışığında Musul operasyonunda böyle olaylara karşı ne gibi tedbirler alındığının" sorulması üzerine de Fallon, şunları söyledi:

"Bu son derece meşru bir kaygı. Musul'un kuşatılması sırasında hangi birimlerin, nereye girmeye izinli olduğunu belirleyen kırmızı çizgiler çizildi. Bağdat'taki ve Erbil’deki herkes, Irak hükümetinin Şii ve Sünni üyeleri, bu operasyonun sonunda Musul'un çoğunluğunu oluşturan Sünni nüfusa kente dönmeleri halinde güven içinde olacaklarının garantisini vermek gerektiğinin farkında." 

"İnsani kriz muhtemel"

Irak'a son dönemde gerçekleştirdiği ziyaretlerde Musul operasyonunun hazırlık safhalarıyla ilgili bilgi aldığını belirten Fallon, "Musul operasyonunun, Irak güvenlik güçlerinin şimdiye dek karşılaştığı ve ciddi insani kriz niteliğinde sonuçları olabilecek en önemli sınav olduğuna inanıyoruz." dedi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Musul operasyonunun yol açabileceği insani kriz durumlarına yönelik Irak hükümetiyle işbirliği içinde çeşitli önlemler aldığını ifade eden Fallon, İngiltere'nin de bu kapsamda Irak hükümetine 40 milyon İngiliz Sterlini aktarma sözü verdiğini kaydetti.

Fallon, "Irak’ın DEAŞ’tan bütünüyle kurtarılması çabuk ve kolay olmayacak. Ancak 3. yılda gerçek bir ilerleme kaydediliyor. DEAŞ’ın Irak’ta yenilmesi, İngiltere ve Avrupa sokaklarını da daha güvenli kılacak." diye konuştu.

Musul'un DEAŞ'tan kurtarılmasının ardından yeni hedefin örgütü Irak'ın dışına itmek olacağını dile getiren Fallon, bunu da Suriye içinde Fırat nehri boyunca DEAŞ'ı halen elinde tuttuğu küçük yerleşim birimlerinden çıkarmaya dönük operasyonların takip edeceğini bildirdi.