“İnsanlık iyilikle kurtulacak”

Konya Aydınlar Ocağı’nda “Hoş Geldin 2048” başlığı altında insanlığın başına gelebilecek teknolojik felâketler ile yapay zekâ ve insansı robotları anlatan gazeteci-yazar Mustafa Balkan, “İnsanlık iyilikle kurtulacak” dedi
“İnsanlık iyilikle kurtulacak”

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri’nde, “Hoş Geldin 2048” başlığı altında Küresel Şeytan, İnsan Genom Projesi, İnsansı Robotlar ve Yapay Zekâ ile teknolojik gelişmeleri anlatan Gazeteci-Yazar Mustafa Balkan, “Gelecekte insanlığı iyilik kurtaracak” dedi.

21.yüzyılın yarısında dünyada meydana gelebilecek teknolojik gelişmelerden haberler veren ve Türkiye’yi de tehdit eden gıda ve tarım sektöründeki küresel oyunlara da dikkat çeken gazeteci Mustafa Balkan, endüstri 4.0’la yapay zekaya sahip insansı robotların devreye gireceğini ve kurulacak olan akıllı şehirlerde havada uçan dron taksilerle birlikte toplu ulaşım araçlarının büyük ölçüde ortadan kalkacağını söyledi.

Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sohbetine “Besmele” ile başlayan ve kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerin üçte ikisinin kozmik âyetlerden oluştuğuna dikkati çeken Balkan, Hicr suresinde, su ve topraktan yaratılan insana bütün meleklerin secde ettiğini ve sadece, Allah’a büyüklük taslayan Şeytan’ın secde etmediğini ve İblisin, Âdem ile eşini cennette iken kandırdığını, daha sonra kıyamete kadar birbirlerine düşman olacak olan şeytan ve âdemin yeryüzüne imtihan edilmek üzere indirildiğine işaret etti. İnsanın yeryüzündeki en büyük düşmanının şeytan olduğunu ifade eden Balkan, şeytanın askerleri arasında bulunan küresel şirketler ve aveneleri ile mümin ve ihlaslı insanlar arasında süregelen mücadele ile savaşın dozunun giderek arttığını, yapay zekaya sahip insansı robotların devreye sokulmasıyla birlikte cehaletin yaygınlaşacağını dile getirdi.

 

AKILLI ŞEHİRLER YAYGINLAŞACAK

Facebook ve Google gibi küresel şirketler ile Rackefeller ailesi gibi devlet ve hükümetlere hakim egemen güçlerin dünya insanlığını bir felâkete doğru sürüklediklerini, bunu sosyal medya, gıda, sağlık ve insan geniyle oynayarak gerçekleştireceklerini sözlerine ekleyen Balkan, 2048 ön görüsüyle ilgili olarak da şunları ifade etti: Gelecekte kurulacak olan akıllı şehirler ve akıllı binalar ile bunlar arasında havada uçan dron taksiler göreceğiz. Gökdelenlerin tepelerinde bunların pistleri olacak. Toplu taşıma araçları otobüsler, metrobüsler, tramvaylar büyük ölçüde ortadan kalkacak. Yeni sistem kuş sürüsü mantığıyla çalışacak. Yüzlerce dron taksinin her biri 3-4 kişi taşıyacak. ‘Her Şeyin İnterneti’nin 20 yılda dünya çapında yaygınlaşması ve yara bandından bardaklara kadar hatta insan hücrelerine kadar her şeyin akıllı cihazlara dönüşmesi öngörülüyor. Endüstri 4.0 yazılım otomasyonu ve robotlaşma ile sanayide bütün ticaretin dijitalleşmesi ile maliyetlerin düşürülmesi, verimliliğin arttırılması sağlanacak. Endüstri 4.0, 4G internetle geldi. İnternet 5G hızına eriştiği zaman ve bu nesnelerin interneti ile birleşir ve kripto para bazında da ‘Her Şeyin İnterneti’ ve ‘Her Şeyin Ekonomisi’ hayata geçmiş olacak; Endüstri 5.0 budur. Sentetik biyoloji ile insanların genetiğini değiştirip, insanlara yeni genetik özellikler kazandırabilmek mümkün olacak; koştuğu zaman yorulmayan, beyni daha hızlı çalışan, kök hücre tedavisi ile yaşlanmayan insanlar gibi.”

                                                                                   

İNSANLIĞI İYİLİK KURTARACAK

Kâbe’nin 2048’deki stadyumu andıran resimleri de gösteren Balkan, Türkiye’de banka, gıda ve tarım sektöründeki küresel şirketlerin sermaye ve paylarının giderek arttığını, Rocfekeller gibi şirketlerin hükümetlere uyguladıkları baskılarla mısır, soya ve pirinç gibi GDO’lu ürünler ile tarımsal ilaçlar, tohum ve pancarda küresel oyunlarla başa çıkılamadığını da anlattı. Konya’nın sosyal dokusunun esen küresel rüzgârlarla birlikte 80’den bu tarafa çok hızlı değiştiğini ve bazı şirketlerin, sponsor olmalarıyla sosyal yaşamda post modern bir dönüşüm yaşandığına dikkati çeken Balkan, 1930’lu yıllarda Artvin’in bir köyünde, ayı ile Şaban ağa arasında yaşanan gerçek bir olayı da katılımcılara anlattı. Balkan konuşmasına şu sözlerle son verdi: “Kapısını zorlayarak evine kadar giren ayının ayağındaki taşı çıkararak yarasını saran Şaban ağanın bu iyiliğine karşın ayı, tekrar eve gelerek Şaban ağayı uyandırıyor ve kapısının önüne bıraktığı kütüğü göstererek geldiği yere geri dönüyor. Şaban ağa kütüğün içindeki balı görüyor. Balı pazarda 30 okkaya satan Şaban ağa o parayla diğer ihtiyaçlarını da sağlıyor. Biz de Müslüman Türk milleti olarak küresel ayılara değil ama insana, insanımıza ve insanlığa; geçmişte olduğu gibi tekrar iyilik yapacağız. Kötülüğe iyilikle karşılık vererek insanlığın kurtuluşu için çalışacağız. Dünya ve insanlık, devamlı kötülüğü düşünen küresel ayıların elinden ancak iyilikle kurtulur.”

Konya Aydınlar Ocağı’nın “Anadolu Selçuklu Hanları” adlı kitap hediyesini genel başkan Dr. Mustafa Güçlü, Gazeteci Yazar Mustafa Balkan’a Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ile birlikte takdim etti. Sohbetten önce şairler, Şiir Okumalarında en güzel şiirlerini okudular. Saim Sakaoğlu hoca da yıllar önce yazdığı bir şiir okuyarak büyük bir sürpriz yaptı. Konferans toplu çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.