"İnsanlık tarihinin başladığı" mağaralara 150 bin ziyaretçi

"İnsanlık tarihinin başladığı" mağaralara 150 bin ziyaretçi
"İnsanlık tarihinin başladığı" mağaralara 150 bin ziyaretçi

İnsanlık tarihinin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi'ni, restorasyon çalışmalarının başladığı 2013 yılından bu yana 150 bin kişi ziyaret etti.

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, AA muhabirine, 5 ay önce ABD'de yayımlanan resmi bir makalede, Nuh tufanından sonra bilinen en eski üç yerleşim yerinden birinin Samsun'un Tekkeköy ilçesi olarak yer aldığını söyledi.

Katlı yaşamın ilk örneklerinin de bu mağaralarda olduğunu anlatan Togar, yaklaşık iki yıl önce başlayan restorasyon ve düzenleme çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Çalışmalar devam ederken vadinin ziyarete açık olduğunu vurgulayan Togar, şöyle konuştu:

"Şehir içinden ve dışından yaklaşık 150 bin ziyaretçimiz olmuş. Bu bölgeyi tarihi alanlı arkeoloji müzesi yapmak istiyoruz. Yani o ilk yaşamın mağaralarda sembolize edildiği insan figürleriyle, hayvan figürleriyle donatalım ve ziyaretçilere o dönemin yaşamını da canlandıralım diye düşünüyoruz. Bunun için Anıtlar Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığıyla yazışmalarımız devam ediyor. Gerekli izinlerin sonuna geldik. İnşallah bu yazın sonunda orada turistlerin de merakla geleceği güzel bir tarihi doku ortaya çıkartacağız."

40 ülkeden ziyaretçi

Bölgeyi yurt içinde ve dışında tanıtmak amacıyla tur firmalarıyla da projeler geliştirmeyi planladıklarını anlatan Togar, vadi içinde bir de imitasyon müze kurulduğunu, bu müzede bölgeden çıkan tarihi eserlerin imitasyonlarının sergilendiğini belirtti.

Togar, bölgenin özellikle hafta sonları öğrenci grupları tarafından sıkça ziyaret edildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yabancı ülkelerden gelen öğrenci gruplarımız oluyor. Buradan etkilenen öğrencilerin ülkelerine döndükten sonra büyüklerini de alıp burayı görmeye geleceklerine inanıyorum. Bu ilçenin içinde mağaralarından sonra tarihi kiliseler var. Belki dünyanın birçok ülkesindeki insanların büyükleri, ataları, dedeleri buradan gitmişler. Onların buradaki o heyecanlarını görüyorsunuz. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen öğrenci grupları gördüklerinden çok etkileniyorlar. En son Macaristan, İtalya, İngiltere, Fransa, Avusturya’dan gelenler oldu. Yaklaşık 40 değişik ülkeden bu bölgeye gelenler var."