Iraklı imam 16 yıldır gönüllü olarak hacamat yapıyor

Irak'ın Erbil kentinde bir camide imamlık yapan Ali Tahir, imamlık mesleğinin yanı sıra 16 yıldır gönüllü olarak hacamat tedavisi uyguluyor - Yüksek lisans tezini hacamatın İslam'daki yeri ve önemi hakkında yazan Tahir, hacamatın kan dolaşımını artırma, c
Iraklı imam 16 yıldır gönüllü olarak hacamat yapıyor

ERBİL (AA) - MAZIN BAQAL/HEMİN HÜSEYİN - Irak'ın Erbil kentinde bir camide imamlık yapan Ali Tahir, imamlık mesleğinin yanı sıra 16 yıldır gönüllü olarak hacamat tedavisi uyguluyor.

Renkli kişiliğiyle cami cemaatinin sevgisini kazanan 48 yaşındaki Tahir, sabah namazına gelen ve talepte bulunanlara hacamat terapisi uyguluyor.

Yüzyıllardır bağışıklık sistemini güçlendirmek için bir tedavi yöntemi olarak kullanılan hacamatın, derinin altından cam bardaklar kullanılarak kan alınmasıyla yapıldığını söyleyen Tahir, yüksek lisans tezini hacamatın İslam'daki yeri ve önemi hakkında yazdığını belirtti.

Irak'ın Erbil kentindeki Bahtiyari Camisi'ne imam olarak atanmasının ardından, cemaate hacamat yapmaya başladığını ifade eden Tahir, alternatif tıptaki varlığını yıllardır sürdüren hacamatın, Orta Doğu'daki birçok ülkede yaygın tedavi yöntemleri arasında yer aldığını söyledi.

16 yıldır gönüllü olarak hacamat yaptığını ifade eden Tahir, hacamat terapisinin yılın belirli zamanlarında uygulandığını genellikle mart, nisan ve mayıs aylarında yapılmasının uygun görüldüğünü dile getirdi.

- "Yaklaşık 255 bin kişiye hacamat uyguladım"

Tahir, çok eski bir yöntem olmasına rağmen insanların hacamata ilgi gösterdiğini ifade ederek, "16 yılda yaklaşık 255 bin kişiye hacamat uyguladım. Bunu hiçbir ücret karşılığında yapmıyorum." dedi.

Hacamatın İslam medeniyetinde özel bir yeri olduğunu vurgulayan Tahir, "İslam medeniyetinde hacamat yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Tıbbi gelişmelerden önce geçmişte birçok hastalığın tedavisi için hacamat yapılırdı. Belli aylarda hacamat yapılması önerilir. Şafak vaktinde kan dolaşımının hızlandığı bir vakitte hacamat uygulamasını yapıyorum." diye konuştu.

Tahir, hacamatın kan dolaşımını artırma, ciğerleri rahatlatma, sırt ağrısı ve stresi azaltma gibi faydaları olduğunu savundu.

Hacamat yaparken kullandığı yönteme dair ise Tahir, şunları söyledi:

"Bölgemizde hacamat iki şekilde yapılıyor. Birincisi, şu anda yaygın olarak kase veya bardakla ateşle yapılan klasik yöntem. İkincisi havalı hacamat yöntemidir. İlk yöntemi, daha sağlıklı bulduğum için tercih ediyorum. Çünkü klasik yöntemle sırta yerleştirilen kase ve bardakta hava boşluğu yok ve bu nedenle herhangi bir zararlı bakterinin vücuda girmesi mümkün olmuyor. Ancak havalı yöntemle yapılan hacamatta ise zararlı bakterilerin cilde temas etmesi olasılığı var bu da sağlık açısından zarar oluşturabilir."

Hacamat yapıldıktan hemen sonra süt ürünlerinden uzak durulmasını öneren Tahir, uygulamanın ardından hurma yemenin sağlık açısından faydalı olduğunu ve kan oranlarını düzenleyebileceğini aktardı.

30 yaşındaki Revend Latif, son iki yıldır belli aralıklarla hacamat terapisi gördüğünü belirterek, "Hacamat terapisini aldıktan sonra hem bedensel sağlığım açısından hem de psikolojik olarak rahatladığımı hissettim." ifadelerini kullandı.

Kaynak: