Iraklı yatalak hastayı, Türk doktorlar tedavi etti

Irak'ın Bağdat kentinde 16 yıl önce yakalandığı hastalık sonucu yatalak olan Ganiah Salman, İstanbul'da Türk hekimler tarafından yapılan omurilik ameliyatı sonrası sağlığına kavuştu.
Iraklı yatalak hastayı, Türk doktorlar tedavi etti

Irak'ın Bağdat kentinde 16 yıl önce yakalandığı hastalık sonucu yatalak olan Ganiah Salman, İstanbul'da Türk hekimler tarafından yapılan omurilik ameliyatı sonrası sağlığına kavuştu.

22 yaşındayken bel ağrıları nedeniyle Irak'ta doktora giden Salman, yapılan testler sonucu omurgasında kist görünerek ameliyata alındı. Irak'ta geçirdiği başarısız ameliyat sonucu Hindistan'a gönderilen 38 yaşındaki hasta orada da ameliyat geçirdi. Ameliyat sonrası kollarında ve bacaklarında herhangi bir düzelme gözlenmeyen hasta ardından Irak Sağlık Bakanlığı tarafından İstanbul Medicana İnternational hastanesine sevk edildi. Sağlığına kavuşmak için 2 bin kilometre yol alan aile Türkiye'ye geldi. İstanbul'da yapılan ameliyat sonrası ellerini ve ayaklarını hareket ettirebilen Salman hastaneden taburcu olmadan önce Türk hekimlerine teşekkür etti.

'Tek başıma yemek bile yiyemiyordum'

Türkiye'de ameliyat olmadan önce nefesinin kesildiğini belirten Ganiah Salman, nefes almakta güçlük çektiği için iştahının sürekli kapalı olduğunu söyledi. Ameliyattan sonra kendini daha iyi hissettiğini belirten Salman, "Hareket etmeye başladım, boynumu ve kollarımı yavaşça hareket ettirebiliyorum. Ben tek başıma yemek bile yiyemiyordum. Şu an sağlığıma kavuşmak üzereyim, ameliyatıma giren doktorlara ve hastane kadrosuna çok teşekkür ederim" diye konuştu.

'Hasta bizim hastanemize geldiğinde ölüm öncesi terminal dönem dediğimiz bir evredeydi'

Bu tür ilerleyen hastalıklarda cerrahi tecrübenin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Hidayet Akdemir, "Hastamız Irak Bağdat'tan geliyor. 22 yaşındayken bel ağrıları nedeniyle Irak'ta doktorlara gidiyor orada yapılan testlerde bel omurgasında kist görünüyor. Hayvanların tüylerinden bulaşan özellikle kedi köpek gibi hayvanlardan bulaşabilen kistatik bir hastalık oluşuyor. Daha önce 2002 yılında Irak Bağdat'ta iki kez ameliyat geçiyor. Daha sonra Irak'taki doktorlar hastalığa ilaçlı tedavi uyguluyor. Fakat hastamız 2013 yılında kolları ve bacakları tutmamak üzere felç olmuş, bunun üzerine Irak Sağlık Bakanlığı Ganiyah Salman'ı Hindistan'a "Kist Hidatik" ameliyatı için sevk etmiş. Hindistan'da da 3'ncü bir omurga ameliyatı yapılmış. Ama bu ameliyat sonucu da kollarında ve bacaklarında herhangi bir düzelme gözlenmemiş. 2013 yılında felç, bacaklarına ve kollarına tamamen yerleşmiş. Hastanın şikayetleri üzerine Irak Sağlık Bakanlığı hastayı hastanemiz Medicana İnternational'a sevk ediyor. Bizim yaptığımız tetkiklerde "Kuadripleji" yani kollarında ve bacaklarında hiçbir duyu bulgusu yok. Ayrıca nefes almakta da zorlanıyordu, özellikle kist omurilik içerisinde nefes alma merkezine kadar kistler uzanmış durumdaydı" ifadelerini kullandı.

Operasyonun 6 saat sürdüğünü ve başarılı geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Akdemir, "Adeta ölüm öncesi terminal dönem dediğimiz çok ileri ağır bir evreye ilerlemiş durumdaydı. Solunum merkezini rahatlatmak için omurilik ameliyatı planladık. Omurilik içerisindeki kistler temizlendi. Şu anda ameliyatın 13'ncü günü ve erken dönemi olmasına rağmen kollarında, bacaklarında yavaş yavaş hareketler dönmeye başladı. Hastamız normal nefes almaya başladı. Yemek yiyebiliyor, konuşabiliyor iyileşme ve rehabilitasyon süreci devam ediyor. Bundan sonra çok enerjik bir şekilde rehabilitasyon programına alınacak. İnanıyorum ki daha iyi bir konuma gelecektir. Ağır zor bir hastalığı kabul ettik. Bu hastalık çok nadir görülen bir hastalık. Özellikle gelişmemiş ülkelerde rastlanan bir hastalık. Bu hastalığı önleyebilmek için temizlik kurallarına ve gıda temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Hastamızın 3 ay sonra çok daha iyi bir konuma geleceğini ümit ediyoruz. Çünkü çok ağır bir dönemindeyken bize geldi ve kabul ettik. Dünyanın çeşitli yerlerinden böyle hastaları kabul edebiliyoruz. Çünkü zorlu ameliyatlar ekip işidir. Hastanemiz Medicana İnternational'da bu alt yapı var" diye konuştu.

Eşinin 2000 yılında bu hastalığa yakalandığını belirten Muhsin Hadi Obaid, "Doktora gittik su kisti olduğunu söylediler ve ameliyat önerdiler. 2002 yılında yapılan ameliyat başarısız oldu ve sonrasında Hindistan'a gittik ve orada da ameliyat geçirdik. Hindistan'daki ameliyat da başarısız oldu. Ardından Türkiye'ye geldik. Burada yapılan ameliyat başarılı oldu. Eşim şu an ellerini ve ayaklarını hareket ettirmeye başladı. Eşimin her şeyi ile ben ilgileniyordum. Tüm ihtiyaçlarını ben karşılıyordum. Tek başına yemek dahi yiyemiyordu" dedi.

Iraklı yatalak hastayı, Türk doktorlar tedavi etti

Iraklı yatalak hastayı, Türk doktorlar tedavi etti

Kaynak: