Iraklılara vizede seyahat acenteleri de devrede

Türkiye'nin vize uyguladığı Irak'ta konsolosluklardaki yığılma ve gecikmelere karşı, Irak'tan gelen ve seyahatleri tur operatörü tarafından taahhüt edilen yolculara bekletmeden vize verilebiliyor.
Iraklılara vizede seyahat acenteleri de devrede

Türkiye'nin vize uyguladığı Irak'ta konsolosluklardaki yığılmanın ve gecikmenin önüne geçmek isteyen devlet, vizede seyahat acentelerini de devreye soktu. Buna göre artık Türkiye'nin vize uyguladığı Irak'tan gelip gidiş ve dönüşü tur operatörü tarafından taahhüt edilen yolculara bekletmeden vize verilebiliyor.

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin vize uyguladığı Irak'tan gelen ciddi bir kitle olduğu için konsoloslukların kapasitesinin yetmediğini, 5-6 ay sonrasına randevu verildiğini söyledi.

Girişimleri sonucunda Dışişleri Bakanlığının attığı olumlu adım ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin (TÜRSAB) vize temini noktasında bir proje başlattığını ifade eden Ersoy, artık seyahat acentelerinin gerekli evrakı toplayıp düzenlediğini, evrakın TÜRSAB'ın vize bölümü üzerinden Dışişleri Bakanlığı, elçilik veya konsolosluklara iletilip e-vize alınabildiğini kaydetti.

Ersoy, böylece daha hızlı çözüm alınmaya başlandığını, gidişi ve dönüşü tur operatörü tarafından taahhüt edilen yolculara şu anda bekletmeden vizeverildiğini ifade etti.

"Vize işlemleri 10 kat hızlandı"

Uçaklarla Irak'tan günde ortalama 3 bin kişinin geldiğini, yaz sezonunda bunun 4 bini geçtiğini vurgulayan Ersoy, şöyle devam etti:

"Doluluk vize uygulamasından sonra yüzde 20 seviyelerine düşmüştü. Şimdi bu oran kademe kademe yükselecek ve yüzde 60'lara kadar ulaşacaktır. Bu sistemle vize verme işlemleri 10 kat hızlandı. Burada konsoloslukların çok giriş-çıkışlı vizelere öncelik vermesi gerekiyor. Özellikle Iraklı iş adamları Türkiye'ye tek sefer gelmiyorlar. Ayda 2-3 kez gelen iş adamları var. Özellikle bu kesimlere konsantre olup konsolosluk ve büyükelçiliklerin onlara vize vermesi gerekiyor. Acenteler tek giriş çıkışlı vize veriyor. Ama bizim için hedef kitle iş adamları."