Irak’ta Barzani’nin partisi Cumhurbaşkanı adayını açıkladı

Irak'ta eski IKBY başkanı Mesut Barzani'nin partisi Kürdistan Demokrat Partisinin, Cumhurbaşkanlığına IKBY Divan Başkanı Fuat Hüseyin'i aday gösterdiği...
Irak’ta Barzani’nin partisi Cumhurbaşkanı adayını açıkladı

Irak'ta eski IKBY başkanı Mesut Barzani'nin partisi Kürdistan Demokrat Partisinin, Cumhurbaşkanlığına IKBY Divan Başkanı Fuat Hüseyin'i aday gösterdiği açıklandı.

Irak'ta geçen Mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından hükumet kurma görüşmeleri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) iki büyük Kürt partisi arasındaki rekabetin kızışmasına yol açtı. 2005 yılında yapılan ilk seçimlerden buyana Kürtlerin payına düşen Irak Cumhurbaşkanlığı makamı, eski cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile eski IKBY başkanı Mesut Barzani'nin partisi Kürdistan Demokrat Partisi arasında ciddi bir rekabete yol açtı. İlk seçimlerden buyana IKBY yöneticilerine verilen cumhurbaşkanı makamına KDP de talip oldu.

Mesut Barzani başkanlığındaki KDP'den bir kaynak, IKBY Divan Başkanı Fuat Hüseyin'in cumhurbaşkanlığına aday gösterdiğini söyledi. Eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi KYB ise, daha önce partiden ayrılan KYB yöneticilerinden Berhem Salih'i kendi adayı göstermesi ardında KDP söz konusu makamın sadece KYB'ye ait olmadığını ve kendilerinin de adayları olduğunu söylemişti.

Kürt muhalefet partisi Değişim Hareketi (Goran) eski milletvekilinin bugün makam için adaylığını koyması Kürt siyasi taraflar arasındaki ihtilafları daha derinleştirdi. Kürt muhalefet partisi eski milletvekili Sreve Abdülvahit'in cumhurbaşkanlığı makamı için bağımsız bir Kürt kadını olarak aday olduğunu ilan etti.

Öte yandan, dünden bu yana başkent Bağdat'ta, Başbakan Haydar İbadi, eski Başbakan Nuri el-Maliki, Hikmet Grubu Lideri Ammar el-Hekim ve bugün de Necef kentinde Şii lider Mukteda el-Sadr ile görüşmelerde bulunan IKBY Başbakanı ve KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani yeni hükumet kurma sürecini görüştüğü belirtildi.

Ziyareti eleştiren KYB, Kürt saflarının birliğinin korunması gerektiğini söyledi.

Ancak Barzani'nin ziyareti ardından KYB'nin Bağdat'a heyet göndereceği açıklaması dikkatleri çekti.

KYB tarafından yapılan yazılı açıklamada aralarında KYB'ye yeni geri dönen ve cumhurbaşkanı adayı olan Berhem Salih'in de bulunduğu bir heyetin başta cumhurbaşkanlığı makamı olmak üzere siyasi gelişmeleri görüşmek için Bağdat'ı ziyaret edeceğin vurgulandı.

Irak anayasasında, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı olmak üzere üç ana makamın paylaşımı hakkında bir madde olmamasına rağmen 2005 yılında gerçekleştirilen ilk seçimlerden buyana Cumhurbaşkanlığı Kürtler, Başbakanlık Şiiler ve Meclis Başkanlığı Sünniler arasında paylaşılıyor.

Irak Cumhurbaşkanı makamı 2005'ten bu yana (KYB) yöneticilerine verilmişti.

İHA