'Irak'ta bir yıl içerisinde 150 bin asker ve sivil öldürüldü'

Irak Müslüman Alimler Heyeti Sözcüsü Tai, Amerika’nın bir yıl içerisinde ülkede gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu 150 bin asker ve sivilin öldürüldüğünü belirtti.
'Irak'ta bir yıl içerisinde 150 bin asker ve sivil öldürüldü'

Irak Müslüman Alimler Heyeti Sözcüsü Dr.Yahya Tai, Amerika’nın bir yıl içerisinde ülkede gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu 150 bin asker ve sivilin öldürüldüğünü belirterek, "Irak İçişleri ve Savunma Bakanlığı'nın bilgilerine göre bir yıl içerisinde 14 bin 603 insan hapishanelere konuldu. Gayriresmî rakamlar eklendiğinde rakamlar çok daha korkunç boyutlardadır. Irak’ta trajik bir sahne ve katillerin korunması yaşanıyor." dedi.

Tai, Irak Müslüman Alimler Heyeti tarafından hazırlanan insan hakları ihlallerine ilişkin raporu açıkladı.

Taksim Gönen Hotel'de düzenlenen basın toplantısında heyet üyesi Abdülhamid el-Ani ile birlikte gazetecilere açıklamalarda bulunan Tai, Irak'ta 8 Nisan 2015 ile 8 Nisan 2016 arasını kapsayan ve Arapça ile İngilizce olarak hazırlanan raporun içeriği hakkında bilgi verdi. 

Ulusal ve uluslararası insan hakları örgütlerinin verilerine göre rapor hazırladıklarını dile getiren Tai, en taraflı kuruluşun bile bir yıl içerisinde 5 bin 156 insanın öldürüldüğünü gündeme getirdiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Amerika’nın bir yıl içerisinde gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu 150 bin asker ve sivil öldürüldü. Irak İçişleri ve Savunma Bakanlığı'nın bilgilerine göre bir yıl içerisinde 14 bin 603 insan hapishanelere konuldu. Bu bilgiler resmi bilgilerdir. Gayriresmî rakamlar eklendiğinde rakamlar çok daha korkunç boyutlardadır. Yine BM verilerine göre geçen yılda 15 bin 658 kişi öldü, 18 bin 894 kişi de yaralandı. Irak’ta trajik bir sahne ve katillerin korunması yaşanıyor."

"3 milyon göç etti"

Irak'ta büyük trajedilerin yaşandığı bir diğer konunun da zorunlu göç olduğunu anlatan Dr. Tai, "Ülke içinde yaşanan göç dalgasında 3 milyon 344 bin kişi yerinden yurdundan edildi. Göç edenlerin yüzde 50'si çocuklardan oluşuyor. Bunların da tamamına yakını 12 yaşındakiler. Kadının kimliği Irak'ta yok hükmündedir. Tacize ve tecavüze uğruyor, hapislere atılıyorlar. Bazı kadınlar çocuklarının gözleri önünde öldürülüyorlar. Küçük çocuklar da Irak’ta yaşanan insan haklarından fazlasıyla nasiplerini alıyor, her türlü eğitim ve sağlık imkanlarından mahrum bırakılıyorlar. Sadece Irak Kürdistanı'ndaki kamplarda kalan yetim çocuk sayısı 3 bin 968’dir." dedi.

"8 milyon kişinin acil sağlık hizmetlerine ihtiyacı var"

Irak'ta sağlık durumunun da her geçen gün kötüye gittiğini, hükümetin halka sağlık hizmeti sunmakta aciz kaldığını aktaran Tai, "Irak’ta 8 milyon kişinin acil sağlık hizmetlerine ihtiyacı var. Irak halkının çoğunluğu sağlık hizmetlerinden gerektiği gibi faydalanamıyor. Gerçekleşen hava saldırılarından 14 hastane vuruldu. 160 sağlık ocağı da zarara uğradı. Bu sağlık kurumlarında çalışanların yüzde 45'i göç etmek zorunda kaldı. Felluce içerisinde bir hastane varil bombalarıyla 41 kere vuruldu. Hastane binasının yüzde 60'ı kullanılamaz hale geldi." ifadelerini kullandı.