Irak'ta DAEŞ teröründen Haşdi Şabi zulmüne

Irak'ın Enbar vilayetine bağlı Ceziret'ul Halidiyye bölgesinde terör örgütü DAEŞ'ten kurtulan halk, şimdi de Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin insan hakları ihlallerinde bulunduğunu belirtiyor.
Irak'ta DAEŞ teröründen Haşdi Şabi zulmüne

Irak'ın Enbar vilayetine bağlı Ceziret'ul Halidiyye bölgesinde terör örgütüDAEŞ'ten kurtulan halk, şimdi de Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin evlerini yaktığını ve insan hakları ihlallerinde bulunduğunu belirtiyor.

AA muhabirine konuşan Ceziret'ul Halidiyye'nin önde gelen isimlerinden Cabbar ed-Duleymi, Enbar'ın merkezi Ramadi'nin 23 kilometre doğusunda yer alan bölgenin, Irak ordusu tarafından kontrol altına alınmadan önce geçen ay sonuna kadar "DAEŞ'in en önemli kalesi" olduğunu söyledi.

Bölge halkının DAEŞ'ten büyük zulüm gördüğünü aktaran Duleymi, militanların, evleri yağmalayıp tüm eşyaları aldıktan sonra ateşe verdiğini, güvenlik güçleriyle iş birliği yaptıkları gerekçesiyle çok sayıda kişiyi vahşi yöntemlerle öldürdüğünü belirtti.

"Haşdi Şabi bölgeyi rastgele bombaladı"

Büyük umutla DAEŞ'ten kurtulmayı beklediklerini kaydeden Duleymi, "Geçen ay sonunda Ceziret'ul Halidiyye'yi kurtarma operasyonu başladığı haberini aldık, ancak Aşiret Savaşçılarının (Sünni) değil de Haşdi Şabi'nin (Şii) operasyona katılmasıyla şaşkınlığa uğradık." dedi.

Haşdi Şabi unsurlarının havan topu, roket gibi ağır silahlarla bölgeyi rastgele bombaladığını aktaran Duleymi, Haşdi Şabi'nin Ceziret'ul Halidiyye'ye girdiğinde DAEŞ'in çekildiğine ve bunun nedeninin bilinmediğine dikkati çekti.

Duleymi, Haşdi Şabi'nin DAEŞ'i anımsatan eylemleri hakkında şunları anlattı:

"Haşdi Şabi, DAEŞ'in çekilmesinin ardından intikam operasyonları yapmaya başladı. Onlarca evi, içindeki eşyalara el koyup yaktı. Haşdi Şabi'nin gerekçesi o evlerde teröristlerin bulunmasıydı, ancak o evler teröristlere değil bizlere aitti."

Güvenlik kaynakları da Duleymi'nin ifadelerini doğrulayarak, bazı Haşdi Şabi unsurlarının bölge sakinlerine ait onlarca evi nefret ve intikam duygusuyla ateşe verdiğini belirtti. Haşdi Şabi'nin, halkı DAEŞ'e boyun eğmek ve terör örgütünün taraftarı olmakla suçladığı ifade edildi.

Halidiyye ilçesi Meclis Başkanı Ali Davud, olayları duyduktan sonra Haşdi Şabi komutanlarıyla yaptıkları görüşmelerde kendilerine, ateşe verilen evlerde DAEŞ militanlarının bulunduğu ve söz konusu olayın çatışmalar sırasında yaşandığı şeklinde bilgi verildiğini söyledi.

Haşdi Şabi'nin bölgede çok kısa süre kalacağını teyit eden Davud, Irak güçlerinin Aşiret Savaşçılarının desteğiyle denetimi ele almasının ardından Şii milislerin koordineli olarak bölgenin tüm kesimlerinden çekileceğini vurguladı.

"Yangınlar çatışmalar sonucunda çıktı"

Enbar Operasyonlar Komutanı Tümgeneral İsmail el-Mihlavi ise Haşdi Şabi'nin hiçbir evi yakmadığını öne sürerek, "Yangınlar DAEŞ'le girilen çatışmalar sonucunda çıktı." diye konuştu

Mihlavi, bölgenin temizlenmesinin ardından, asker, polis ve Aşiret Savaşçılarının güvenliğin temin edilmesi sorumluluğunu devralacağını kaydetti.

Irak güvenlik güçleri 2015'in son günlerinde Enbar'ın merkezi Ramadi'yi DAEŞ'ten geri almıştı. Son dönemde Musul'un kurtarılması için operasyonlar yapılıyor.