İran Dışişleri Bakanı Zarif'ten Trump'ın Yemen kararına tepki

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif:"ABD Kongresi dahi CENTCOM'un Yemen'deki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine son vermek istiyor, ancak petrol finansmanlı Netanyahu'yu önceleyenler ve onların Beyaz Saray'daki destekçisi, Amerikan hayatları pahas
İran Dışişleri Bakanı Zarif'ten Trump'ın Yemen kararına tepki

ANKARA (AA) - İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın Yemen'deki savaşta Suudi Arabistan'a desteğin sürmesi yönünde aldığı karara tepki gösterdi.

Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD Kongresinin Yemen'de Suudi Arabistan'a verilen desteğin kesilmesini öngören yasa tasarısının Trump tarafından veto edilmesini eleştirdi.

İran Dışişleri Bakanı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"ABD Kongresi dahi CENTCOM'un (ABD Merkez Kuvvetleri) Yemen'deki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine son vermek istiyor, ancak petrol finansmanlı (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'yu önceleyenler ve onların Beyaz Saray'daki destekçisi, Amerikan hayatları pahasına ve ABD'nin çıkarlarına aykırı bir şekilde sonsuza dek savaşı zorlamaya devam edecek."

ABD'nin Yemen'de Suudi Arabistan'a verdiği desteği kesmesini öngören yasa tasarısı 4 Nisan'da Temsilciler Meclisinde 175'e karşı 247 oyla, Senatoda ise 13 Mart'ta 46'ya karşı 54 oyla kabul edilmişti.

Söz konusu tasarıda, El Kaide ile savaşanlar hariç, Yemen'deki savaşa dahil olan ya da savaşı etkileyen tüm Amerikan askeri unsurlarının 30 gün içinde geri çekilmesi öngörülüyordu.

Trump, söz konusu tasarıyı dün gece, "Amerikan dış politikası için tehlikeli olduğunu" savunarak veto etmişti.

Washington yönetiminin, başkent Sana ve bazı bölgeleri elinde bulunduran Husilere karşı Suudi Arabistan'a destek verdiği Yemen'deki savaşta binlerce kişi yaşamını yitirdi.

Birleşmiş Milletler, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yarısını oluşturan 10 milyon kişinin kıtlık riskiyle karşı karşıya bulunduğu uyarısında bulunuyor. Ülkede 22 milyondan fazla insanın da yardıma ve korumaya ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.


Kaynak: