İran ile nükleer müzakereler

İran ile nükleer müzakereler

 Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, nükleer müzakerelerde kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılabilir olduğunu söyledi.

Yi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da nükleer müzakerelerin yürütüldüğü Coburg Otel'e gelişinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bütün taraflar için özellikle ABD ve İran için bugün ve yarının çok önemli olduğunu belirten Yi, "Halen bazı önemli sorunlar var. Kabul edilebilir bir çözüme ulaşılabileceğine inanıyoruz. Kapsamlı bir nükleer anlaşmaya ulaşılabilir" dedi.

Yi, Çin olarak ülkesinin müzakerelerin ilerlemesine yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi.

Müzakerelere katılmak üzere Viyana'ya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İngilitre Dışişleri Bakanı Philip Hammond bir açıklama yapmadan otele geçti.

Bugün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, Fransa Dışişleri Bakanı Laurant Fabius, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İngilitre Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un ikili ve çoklu görüşmeler yapması ve müzakerelerde gelinen noktayı gözden geçirmeleri bekleniyor.

Taraflar, İran'ın nükleer bomba üretmesini engelleyecek ve yaptırımları kaldıracak bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyor.

Birleşmiş Milletlerin (BM) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu ile İran arasında yürütülen müzakere takvimi yarın sona eriyor.