İran ile nükleer müzakereler

İran ile nükleer müzakereler
İran ile nükleer müzakereler
 Beyaz Saray Sözcüsü Earnest:
"Eğer gerekiyorsa ve görüşmeler verimli olduğu sürece müzakerelerin yarın da devam etmesi muhtemel"
- "Eğer karşı taraftan ciddi katılım görüyorsak son tarihi baz alarak durup dururken görüşmelere son vermenin manası bulunmuyor. Eğer bitiş çizgisine doğru ilerleme kaydediyorsak bu yönden ilerlemeye devam etmeliyiz"
- "(İran anlaşmaya varmazsa) Obama diğer alternatifleri değerlendirmeye hazır"

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerin gece yarısına kadar yapıcı olarak sürmesi gerektiğini ve gerekli görülmesi durumunda görüşmelere yarın da devam edebileceklerini bildirdi.

Sözcü Earnest, günlük basın brifinginde, P5+1 ülkeleri ile İran arasında İsviçre'de devam eden ve siyasi anlaşmaya varılması için bugünün son tarih olarak belirtildiği nükleer müzakerelerle ilgili soruları yanıtladı. 

İran ile müzakerelerin yapıcı şekilde devam ettiğini bildiren Earnest, görüşmelerde ilerleme kaydediliyorsa son güne ulaşılmasına rağmen tarafların müzakereleri sürdürmesi gerektiğini vurguladı. 

Earnest, "Eğer gerekiyorsa ve gece yarısına gelindiğinde görüşmeler verimli kalmaya devam ederse müzakerelerin yarın da devam etmesi muhtemel. Eğer karşı taraftan ciddi katılım görüyorsak son tarihi baz alarak durup dururken görüşmelere son vermenin manası bulunmuyor. Eğer bitiş çizgisine doğru ilerleme kaydediyorsak bu yönden ilerlemeye devam etmeliyiz" diye konuştu.

Earnest, bir anlaşmaya varmak için Tahran yönetiminin, uluslararası toplumun beklediği taahhütleri yerine getirmesinin zamanı olduğunu ve artık ciddi kararlar alması gerektiğini kaydetti.

-"Obama, anlaşma olmazsa diğer alternatifleri değerlendirmeye hazır"-

Earnest, İran’ın bu doğrultudaki sözlerini yerine getirmemeyi tercih etmesi durumunda ise ABD Başkanı Barack Obama'nın "diğer alternatifleri değerlendirmeye hazır olduğunu" dile getirdi.

Obama’nın kötü bir anlaşmayı imzalamayacağına işaret eden Earnest, iyi bir anlaşmanın, İran’ın nükleer silaha giden tüm yollarını kapatması ve izin gerektirmeden nükleer konuda inceleme yapılabilmesini sağlaması gerektiğini bildirdi.

-"Masadan ayrılmak zorunda kalırız"

İran’ın anlaşmaya varması halinde bunun sorunun çözümü için "en iyi yol" olacağını belirten Earnest, "Ancak İran bu tür taahhütlere girmekte isteksiz davranırsa o zaman sadece ABD değil uluslararası toplum olarak müzakere masasından ayrılmak ve uygun olan diğer seçenekleri değerlendirmek zorunda kalacağız" diye konuştu.

Askeri seçenek de dahil tüm ihtimallerin masada kalmayı sürdürdüğünü ifade eden Earnest, bunu da bir tehdit niyetiyle söylemediğini kaydetti.

-"Diplomasi askeri seçenekten daha etkili"- 

Earnest, İran’ın nükleer programına ilişkin uluslararası kaygıların giderilmesinde, diplomasinin askeri yaklaşımdan daha etkili olduğunu ve aslında diplomasiyi tercih ettiklerini dile getirerek İran’ın nükleer programının geri çevrilmesi ve içeriğine açıklık getirilmesi gibi tüm unsurların müzakerelerle mümkün olduğunu hatırlattı.

Askeri seçeneğin değerlendirilmesi halinde bu konuların birçoğunun çözümlenemeyeceğine dikkati çeken Earnest, "Eğer askeri eylem tek seçenek olursa o zaman İran’ın nükleer programına dair daha az bilgimiz olur" dedi.  

Earnest, anlaşma sağlansa bile diğer konularda İran’ın faaliyetlerine yönelik "uzun liste" halindeki kaygılarının devam edeceğini söyledi