'İran köyleri gelişi güzel bombalıyor'

İran ordusunun, IKBY'nin Erbil kentine bağlı Sidekan kasabasındaki dağlık sınır alanını muhalif İ-KDP güçlerini gerekçe göstererek bombalaması, bölgedeki köylülerin hayatını altüst etti.
'İran köyleri gelişi güzel bombalıyor'

İran ordusunun, sınırdaki Irak topraklarını bombalaması nedeniyle mağdur olan ve evlerini terk etmek zorunda kalan köylüler, Tahran'ın bombardımanını durdurmasını istiyor. İran ordu güçleri, Erbil iline bağlı Sidekan kasabasındaki dağlık sınır alanını muhalif İran Kürdistan Demokrat Partisi'ni (İ-KDP) gerekçe göstererek bombalıyor.

Erbil kent merkezinin doğusunda ve yaklaşık 120 kilometre mesafede yer alan Soran ilçesinin Sidekan kasabasına bağlı dağlık Bıradost ve Berbızın bölgelerinde ikamet eden köylüler, AA muhabirine İran ordusunun Haziran ayından bu yana yaptığı obüs atışlarının hayatlarını nasıl değiştirip, altüst ettiğini anlattı.

Sidekan'dan yaklaşık 10 kilometre mesafedeki Mawete köyünü terk edip, çocuklarıyla birlikte kasabaya göç eden Mecid Abdulhalik, bombalamadan nasıl etkilediğini şu sözlerle anlattı: 

"İran, İ-KDP'li Peşmergeleri bahane ederek, köylerimizi ve diğer bölgeleri bombalıyor. Bahar ayında ektiğimiz mahsulleri biçemeden öylece tarlada bırakarak kasabaya geldik. Tarlamda ektiğim ürünlerin hiçbirinde verim alamadım. Hepsi bombalamaların sonucunda zarar gördü. Mevsimlik ürünlerin yanı sıra birçok ceviz ağacı ve arı kovanımız bombalama sonucu yandı. Yaklaşık 20 yıldır ziraat ile geçimimi sağlıyorum ve daha önce hiç bu kadar zor bir süreçten geçmemiştim." 

"İran köylerimizi gelişi güzel bombalıyor"

Söz konusu 20 hanelik köyde yaşamaya devam eden Hoşeng Mecid, gidecek başka yerleri olmadığından dolayı kalmayı tercih ettiklerini söyledi. 

İ-KDP'li Peşmergelerin sınır bölgesindeki varlıklarını inkar etmediklerinin altını çizen Mecid, "Bu kadar az sayıdaki bir gücün bahane edilerek, üzerimize bomba yağdırılıp, halka eziyet çektirilmemesi lazım. Çocuklarımız korkudan travma geçirdi." dedi.

Bimpareze köyünde kalan İbrahim Ahmed adındaki küçük bir çocuk ise, bombalamaların yoğun bir şekilde başladığı vakit korkudan titremeye başlayıp, ağladığını söyledi. 

Bombalamanın yoğun olarak gerçekleştiği bölgelerin arasında yer alan Berbızındaki Derhol köyü sakini Hurşid Muhammed ise, bomba seslerinin gelmesiyle birlikte acelece araçlarına binip, 20 kilometre mesafedeki kasabaya doğru kaçtıklarını aktardı.

Muhammed, "Göçebe tarzı bir hayat yaşıyoruz. İran'ın köylerimizi vurmasını durdurması ve İ-KDP'li Peşmergelerin ise başka bölgelere çekilmesi lazım. Bu zulmü Allah bile kabul etmiyor." dedi.

İran ordusunun yoğun obüs atışlarıya bombaladığı sınırın iç kesimlerindeki bölgelerde çok az sayıda İ-KDP'li Peşmerge'nin görüldüğü ancak parti kararı üzerine açıklama yapmamakla yükümlü olduklarını belirttiler.

İ-KDP Politbüro Üyesi Rustem Cihangiri ise birkaç gün önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'ın obüs atışlarıyla bombaladığı bölgelerde hiçbir suretle kamp veya güçlerinin bulunmadığını savunmuştu.

İran ordusu ilk olarak 26 Haziran tarihinde bölgeyi obüs atışlarıyla bombalamış, 5 sivil yaralanmıştı.