İran: Nükleer müzakereler sonuçsuz kalacak

İran: Nükleer müzakereler sonuçsuz kalacak
İran: Nükleer müzakereler sonuçsuz kalacak

İran'ın İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV'nin haberine göre, Nakavi yaptığı açıklamada, İran'ın BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) ile sürdürdüğü nükleer müzakerelerin, ABD'nin tavırları sebebiyle sonuçsuz kalacağını söyledi.

Amerikalılar'ın çifte standart politikası uyguladığını ve müzakerelerde verdikleri taahhütleri ihlal ettiğini öne süren Nakavi, "Bu yaklaşımlar müzakereleri çıkmaza sokacaktır. Amerikalılar'ın bu tarz yaklaşımlara son vermemesi ve ambargoları kaldırmaması, müzakereci tarafın iyi niyet taşımadığının göstergesidir. İran İslam Cumhuriyeti 5+1 ülkelerini bu konuda uyarmalıdır" diye konuştu.

Nükleer müzakerelerde şu ana kadar nihai sonuca ulaşılamamasının asıl sebebinin ABD olduğunu ifade eden Nakavi, İran'a karşı getirilen yeni yaptırımların, Washington yönetiminin nükleer müzakerelerde sonuca ulaşma çabasında olmadığını ortaya koyduğunu ifade etti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham da ABD'nin yeni yaptırım kararını değerlendirirken, "İran İslam Cumhuriyeti, ABD'nin tek taraflı olarak ve Cenevre anlaşmasına aykırı olarak aldığı her türlü kararı reddetmekte ve açıklanan yaptırımların Cenevre anlaşması uyarınca ABD'nin taahhütlerine aykırı olduğuna inanmaktadır" ifadesini kullandı.

ABD yönetimi, cuma günü İran'a karşı yaptırımları ihlal etmekle suçladığı, aralarında İran bankaları, hava yolu şirketleri ve nakliye şirketlerinin de bulunduğu 25'i aşkın şirket ve kişiye yeni yaptırımlar getirilmesi yönünde karar almıştı.