İran'da muharrem ayı etkinlikleri

Kerbela şehitleri için İran'ın çeşitli kentlerinde anma törenleri düzenlendi
İran'da muharrem ayı etkinlikleri

TAHRAN (AA) - İran'ın çeşitli kentlerinde muharrem ayı etkinlikleri kapsamında düzenlenen törenlerde Kerbela'da şehit edilen Hazreti Hüseyin ve 72 yakını anıldı.

Kerbela şehitleri için başkent Tahran'ın ana caddeleri ve camilerde düzenlenen matem törenlerine İran dini lideri Ali Hamaney ile Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de katıldı.

Siyahlar içinde caddeleri dolduran İranlılar, "Ya Hüseyin" feryatları ve mersiyeler (ilahiler) okuyup desteler oluşturarak zincirle sırtlarını dövdü, sinelerini yumrukladı.

Loristan eyaletinin merkezi Hürremabad kentinde de "Kırk Minber" adı verilen etkinlikte mumlar yakıldı, ülkenin çeşitli illerinden gelen vatandaşlar Kerbela şehitleri için okunan mersiye ve ağıtlara eşlik etti.

- Kerbela olayı nedir?

Tarihe Kerbela Vakıası şeklinde geçen olay, Emevi Devleti'nin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan'ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu Yezid'in, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin'den kendisine biat etmesini istemesi üzerine gerçekleşti.

İslam'da saltanatın olmadığı gerekçesiyle buna karşı çıkan Hazreti Hüseyin ve 72 yakını, 10 Ekim 680'de (Hicri 10 Muharrem 61) bugünkü Irak sınırları içinde bulunan Kerbela şehrinde Yezid'in ordusu tarafından katledildi.

Yezid ordusuna esir düşen Hazreti Hüseyin'in kız kardeşi Hazreti Zeyneb, Emevilerin başkenti Şam'a götürülerek zorunlu ikamete tabi tutuldu.

İslam tarihinin önemli ve acı olaylardan biri olan Kerbela, hicri takvime göre her sene tüm Müslümanlar tarafından Aşura Günü'nde anılıyor. Şiiler anma etkinliklerini yas, ağıt ve mersiyelerle yaparken, Sünniler arasında ise Kerbela şehitleri için Kur'an-ı Kerim ve mevlit okunuyor.

Kaynak: