İran'da Uluslararası Fecr Tiyatro Festivali

İran'da Uluslararası Fecr Tiyatro Festivali

İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen 32. Uluslararası Fecr Tiyatro Festivali’nde, başta Halepçe katliamını konu edinen "Aşk Hikayesi" adlı oyun olmak üzere sahnelenen tiyatro eserleri yoğun ilgi gördü.

AA'ya konuşan Halepçe katliamını konu edinen “Aşk Hikayesi” adlı oyunun yönetmeni Ali Ümrani, oyun aracılığıyla insanların dikkatini kimyasal silah tehdidine çekmek istediklerini söyledi.

Ümrani, oyunu ülke dışında da sergilemek istediklerini dile getirerek, “Oyunun özellikle Irak'ın Halepçe ve Süleymaniye kentlerinde de sergilenmesi için yetkili makamlarla görüşüyoruz” ifadesini kullandı.

Oyunda rol alan İranlı kadın tiyatrocu Pervin Muradi de, "Çocuklarıyla birlikte kimyasal gaz saldırısına maruz kalan hamile bir kadını canlandırdığını" belirterek, "Halepçe’de meydana gelen kimyasal saldırı sonrası yaşanan dramatik olayları sahneye aktardıklarını" ifade etti.

Başkent Tahran’da 10 ayrı sahnede devam eden festivalde tiyatroseverler ile buluşan oyunlar arasında yer alan Fransa’dan katılan ekibin sergilediği “Vahşi Çocuk” isimli oyun da ilginç konusuyla dikkatleri çekiyor.

Vahşi Çocuk adlı oyunla ilgili AA'ya bilgi veren yönetmen Marie Provence, sergiledikleri tiyatronun 18'inci yüzyılda yaşanmış bir olaydan sahneye uyarlandığı bilgisini verdi. Provence, “Oyun, ormanda yalnız kalan bir çocuğun hayata tutunma mücadelesi ve yaşadığı zorlukları anlatıyor” dedi.

Provence, 20 yıldır tiyatronun içinde bulunduğunu ve 6 yıldır da tiyatro yönetmeliğini yaptığını belirterek, "İran’da tiyatroya gösterilen yoğun ilginin kendisini şaşırttığını" söyledi.

İran’da sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği festivale, Azerbaycan, Fransa, Almanya, Lübnan ve İsviçre gibi ülkelerden gelen ekipler de oyunlarını sergiliyor. Festival 1 Şubat’a kadar devam edecek.