İran'da yolsuzlukla mücadele

İran'da yolsuzlukla mücadele
İran'da yolsuzlukla mücadele
İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cihangiri:
"Ne zaman bir yolsuzluk dosyası gündeme gelse bir kısım mihraklar yetkililerin geri adım atması için kamuoyunda menfi propagandaya başlıyor"
- Tahran Başsavcısı Devlatabadi:
"Yolsuzluk yapanları koruyup kollayanları kamuoyunda teşhir etmeli ve üzerine ciddiyetle gitmeliyiz"

TAHRAN (AA) - İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, ülkede yolsuzluk dosyaları gündeme geldiğinde, "bir kısım mihrakların" yetkililerin geri adım atması için kamuoyunda menfi propagandaya başladığını savundu.

Cumhurbaşkanlığın internet sitesinde yer alan habere göre, Yolsuzluklarla Mücadele Kurulu'nda konuşan Cihangiri, Babek Zencani dosyasını örnek vererek, "Ne zaman bir yolsuzluk dosyası gündeme gelse, bir kısım mihraklar yetkililerin geri adım atması için kamuoyunda menfi propagandaya başlıyor. Eğer bunların karşısında geri adım atacak olursak İslam Cumhuriyeti'nin zarar göreceğini akıldan çıkarmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Kurul Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı Muhammed Rıza Bahoner ile İstihbarat Bakanı Seyyid Mahmud Alevi ise yolsuzluklarla mücadelenin "toplumun rejime duyduğu güvenin sarsılmaması için elzem" olduğuna dikkati çekti.

Tahran Başsavcısı Cafer Devletabadi de "Yolsuzluk yapanların her zaman destekçileri bulunmuştur. Eğer yolsuzluklarla köklü mücadele yapmak istiyorsak, yolsuzluk yapanları koruyup kollayanları kamuoyunda teşhir etmeli ve üzerine ciddiyetle gitmeliyiz" diye konuştu.

İran'da bir süredir yolsuzluklar gündemin üst sıralarını işgal ediyor.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, aralık ayında Tahran'da düzenlenen Yolsuzluklarla Mücadele Konferansı'nda, “Eğer sermaye, gazeteler, haber ajansları, askeri güç ve diğer erkler tek bir kurumda toplanırsa bu kurumun başındakiler Ebuzer ve Selman dahi olsalar yolsuzluk kaçınılmazdır" demişti. 

Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani de başka yerde, "Yolsuzluklarla ilgili açıklananlar şu an sadece buz dağının görünen kısmıdır" açıklamasını yapmıştı.

İran'da 70’e yakın şirkette hisseleri bulunan iş adamı Babek Zencani, satılan petrolden elde edilen geliri İran Merkez Bankası'na eksik aktarmakla suçlanarak tutuklanmıştı. İran basınında, Ahmedinejad döneminin cumhurbaşkanı yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi'nin de Zencani'yle bağlantısı olduğu yönünde haberler yer almıştı.

İlk kez 2002 yılında ihdas edilen Ekonomik Yolsuzluklarla Mücadele Kurulu, Hasan Ruhani başkanlığındaki 11. hükümet nezdindeki üçüncü dönem çalışmalarına, yasama, yürütme ve yargı mensuplarından müteşekkil 16 kişilik çalışma grubuyla Ekim 2013'te başlamıştı.