İran'daki Sünnilerin ibadet özgürlüğüne engel

İran'daki Sünnilerin ibadet özgürlüğüne engel

İranlı milletvekili Sadıki, "Tahranpars gibi bazı mescitlere Ramazan Bayramı namazı izni şu ana kadar verilmedi. Bu kısıtlamalar daima Şii ve Sünnilerin birliğine vurgu yapan Rehber'in (Dini lider Ayetullah Ali Hamaney) emirlerine aykırıdır" dedi.

İran'ın başkenti Tahran'da Sünni vatandaşlara ait bazı mescitlere bayram namazı izni verilmemesi üzerine İranlı 18 milletvekilinin, itiraz ederek meclise yazılı bir bildiri sundukları belirtildi.

İran İş Haber Ajansı'na (ILNA) konuşan reformcu milletvekillerinden Mahmud Sadıki, "Tahranpars gibi bazı mescitlere Ramazan Bayramı namazı izni şu ana kadar verilmedi. Bu kısıtlamalar daima Şii ve Sünnilerin birliğine vurgu yapan Rehber'in (Dini lider Ayetullah Ali Hamaney) emirlerine aykırıdır." dedi.

Son zamanlarda Tahran'a bağlı İslamşehr ilçesindeki Sünni mescidinin faaliyetlerinin durdurulduğunu da belirten Sadıki, bu mescide de bayram namazı izni verilmediğini aktardı.

Sadıki, konuyla ilgili 18 milletvekilinin imzasıyla ülkedeki tüm mezheplerin kendi geleneklerine göre ibadet özgürlüğünü garanti altına alan Anayasa'nın 12'nci maddesine işaret ederek, İçişleri Bakanına hitaben meclise yazılı bir bildiri sunduklarını belirtti. 

İranlı milletvekili, ülkedeki Sünni vatandaşların anayasal haklarının kısıtlanmasının bölgedeki mezhepçilik hareketleri göz önüne alındığında ülkenin milli güvenliğine de aykırı olduğunu söyledi. 

Bildiriye imza atanların arasında İran devriminin teorisyenlerinden Murtaza Mutahhari'nin oğlu Tahran milletvekili Ali Mutahhari'nin de olduğu kaydedildi.