İş dünyası ‘çek’i düzen bekliyor

İş dünyası ‘çek’i düzen bekliyor

Hapis gibi birçok yaptırımı kaldırılan Çek Yasası bugün iş dünyasının önünde korkulu rüya gibi duruyor. İş alemi bugün hem çek karnesi alırken zorlanıyor, hem de müşteriden aldığı çekin ödenip ödenmeyeceği endişesini yaşıyor. Esnafı, tüccarı, sanayicisi kısaca ticaretle uğraşan herkes ekonominin geleceği adına ‘çek’ için bir düzenleme bekleyişinde. 

Çeklerin hapis cezası gibi caydırıcı bir gücünün Çek Yasası ile kaldırılması insanlara bir rahatlık getirdi. Bu rahatlıkla insanların çekleri kötüye kullanmasına yol açtı. Bu durum ise yine en çok esnafı vurdu. Hapis cezası olmak üzere çeklerde mutlaka bir yaptırım olması gerektiğini savunan esnaflar, bu duruma bir an önce çare bulunması gerektiği görüşündeler.

bayram-ali-arpa.jpg

YAPTIRIM HAPİS CEZASINA KADAR GİTMELİ

Doğpa Mobilya mağazaları sahibi Bayram Ali Arpa , "Bir esnaf çek verirken ödeyeceğini bilerek imzalamalı...İmzala,ver sonra da hiçbir yaptırım gücü olmasın,bu yanlış!.. O zaman çek vermenin hiçbir anlamı kalmaz. Çekle ödeme yapmanın mutlaka ciddi yaptırım gücünün olması lazım !..Çek vermede sorumluluğun fazla olması ödemede netice alınmasını kolaylaştırır .Hak etmeyen herkes de çek kullanamamalı...Eğer kullanmışsa sorumluluğunu da almalı,sonuçlarına da katlanmalı...Bu yaptırım hapis cezasına kadar gitmeli. Ben bu ödemeyi veriyorum ama bunun neticesinde ceza var diye titizlik göstermeli,korkmalı.  Biz de esnaf olarak çekle ödeme teklifini getiren çek sahibine rahatlıkla ürün verebilelim,endişemiz olmasın!... Netice olarak ,"Çekle ödeme yapmanın ciddi yaptırım güçlerine ihtiyaç var,bunun sağlanması gerekir,"ifadelerini kullandı.

refik-baran.jpg

YAPTIRIM TİCARETİ CANLANDIRIR

Çek yasasındaki düzenlemenin olumlu olacağının altını çizen Ekonomist Refik Baran da , “Ekonomi beklenti üzerine kurulu olduğu için çekler bu beklentilerin evraka dönüşmüş halidir. Bir yaptırımla karşılaştırılması bu beklentileri somut bir güvenceye dönüştürüyor. Dolayısıyla da cezalandırıcı bir takım müeyyelendirmeler de çek yazdırmayı engelleyecek en önemi sebeplerden birisidir. Ekonomide bu gibi güvencelerin olması da ticareti hareketlendirecektir. Yaptırım olursa herkes bu kadar kolay çek alamayacak. Çek güvence bedelleri biraz daha artırılabilir. Yaptırım olmadan sorunsuz bir ticari hayata geçmek sıkıntılı bir durum” şeklinde konuştu.

ibrahim-sarioglu.jpg

TİCARETTE GÜVENİMİZ KALMADI

Disiplin ciddiyet ve yaptırımın olmadığı bir ticaretin ticaret olmadığını ifade eden Sarıoğlu Isı, Emlak sahibi İbrahim Sarıoğlu, çek ile yapılan ticarette hapis cezasının kaldırılmasıyla birlikte bu durumu kötüye kullananların olduğunu söyledi. Şu an itibariyle gelinen noktada ne çek ne senet artık hiçbir şekilde ticaret hayatında geçmediğini belirten Sarıoğlu, “Eskiden çekle yazıldığında bir hapis cezası korkusu vardı. Diğer bankaların o çeki kara listede görüp vermeme riski vardı. Etrafta itibar kaybı diye bir şey vardı. Bu yasa kalkınca bu leke insanlar üzerinde kalmadı. Her yerden çek almaya başlıyor. Biz hiç kimsenin bir malını alma derdinde değiliz ama en azında bir korku amaçlı bir haciz konmalı. Ticaret eşittir güvendir. Esnaf olarak ticarette güvenimiz kalmadı. O yüzden cirolarımız da düştü. Senetin çekin hiçbir karşılığı yok. Bizim en büyük talebimiz ciddiyetin, yaptırımın, hapis cezasıyla, idari para cezasıyla, diğer ticari yaptırımlarla bu işlerin şekillendirilmesidir ”diye konuştu.

erdem-oney.jpg

ESNAF ZOR DURUMDA KALDI

Çek yasasındaki yaptırımların kaldırılmasının esnafları zor duruma soktuğunu vurgulayan Öney Yapı Malzemeleri sahibi Erdem Öney, “İnsanlar çekte cezai müeyyide olmadığından dolayı rahat hareket etmeye başladılar. Bunu kötü niyetli kullananların sayısı arttı. Bu da piyasada kaos yarattı. Çeklerden dolayı esnafların yüksek miktarlarda paraları gitti. Yasa caydırıcı değil korku da olmayınca piyasayı vurdular. Mutlaka buna bir düzenleme gelmesi gerekiyor. Hapis cezası kesinlikle olmalı. Caydırıcı olan yaptırımlar uygulanmalı. Artık umursamıyorlar” şeklinde konuştu.

emrah-elmali.jpg

UYGULANABİLİR BİR YAPTIRIM GEREKİYOR

Çeklerde mutlaka bir yaptırım uygulanması gerektiğini belirten Elmalı Makine Koordinatörü Emrah Elmalı, “Birinin iş bilmemezliği yüzünden herkes zarar görmemelidir. Ama bu sonuca etki eden uygulanabilir bir yaptırım. Olmalı. 5 bin lira ceza verilip yine alınamazsa onunda anlamı yok. Ayrıca bankalarda çek verirken daha dikkatli olmalılar. İkramiye dağıtır gibi çek vermemesi gerekiyor” dedi.

İSMAİL POÇAN

Kaynak:YENİ HABER