İş dünyasından kredi derecelendirme kuruluşlarına tepki

Türk iş dünyasının, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminin ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerine tepkisi sürüyor.
İş dünyasından kredi derecelendirme kuruluşlarına tepki

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖdarbe girişiminin ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları kuruluşları Moody's ve Fitch'in Türkiye'ye yönelik değerlendirmeleri, iş dünyasının tepkisine neden oldu. 

Moody's, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunu indirim için izlemeye alırken, Fitch de yaptığı açıklamada, darbe girişiminin Türkiye'nin kredi notuna olası etkilerini takip ettiğini bildirmişti.

Türkiye'nin anlaşmasını iptal ettiği Standard&Poors (S&P) ise dünkü takvim dışı değerlendirmesinde, Türkiye'nin "BB+" olan notunu "BB"ye düşürmüş, görünümü ise negatif olarak belirlemişti. S&P'nin Türkiye'nin notunu düşürme kararı "aceleci", "taraflı" ve "siyasi" olarak değerlendiriliyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin dünyada bir örneği bulunmadığını, halkın ne kadar bilinçli olduğunun görüldüğünü söyledi.

Zorlu, FETÖ darbe girişiminin ardından Türkiye'nin sanayicisi, iş adamları, girişimcileri, hükümeti, askeri, polisi ve halkı ile dimdik ayakta olduğunu ifade ederek, "Hayat devam ediyor. Buna rağmen Türkiye'nin notunu düşürmeye kalkarlarsa bunda art niyet ararım. Bunu darbeyi desteklemek olarak görürüm. Bunu yapmaları düşündürücüdür. Birleşmiş Milletler ve NATO üyesi olan bir ülkeyi saf dışı etmek istiyorlar diye düşünürüm. Moody's'ten not düşürme beklemiyorum." şeklinde konuştu.

"Olumsuz değerlendirmeleri boşa çıkartacağız"

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) eski Başkanı ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz da Türkiye'nin mevcut potansiyelinin bu sorunları aşması konusunda yeterli olduğunu söyledi.

Yılmaz, Türkiye'nin dünya ile mukayese edildiğinde iyi bir büyüme trendi yakaladığını, yaşanan gelişmelerin bu trendi en az şekilde etkilemesi için el birliğiyle çalışılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Potansiyelimiz var. (Moody’s ve Fitch’in) Notu düşürmelerine meydan vermeyeceğiz. Hızlı bir şekilde bu badireyi atlatıp işimize gücümüze bakarak bu değerlendirmeleri boşa çıkarabileceğimizi düşünüyorum. En kısa zamanda onların bu şüphelerini, Türk ekonomisiyle ilgili risk algılarını ortadan kaldıracak normalleşme sürecini gerçekleştirmeliyiz."

"Manipülasyon yapıyorlar"

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise Türkiye'nin çok önemli bir demokrasi sınavı verdiğini, artık darbelerin olamayacağının görüldüğünü ve bilinçli bir halk kitlesi olduğunun net bir şekilde ortaya çıktığını kaydetti.

Türkiye açısından olumsuz bir durumun görülmediğini, üretim, istihdam, projeler, yatırım ve ihracatın devam ettiğini ifade eden Torun sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında bu tür kuruluşların birtakım uluslararası sermayenin kontrolünde ve güdümünde olduğu, buradan ilgili sermaye çevrelerine rant devşirmek için kötü niyet taşıdığı anlaşılıyor. Bu olaydan rant devşirmek için manipülasyon yapılıyor. Türkiye'de o çevrelere borsa, sermaye piyasası gibi alanlarda, faiz oranları gibi konularda bir fırsat yaratılıyor." 

"Darbeyi atlatan Türkiye için S&P'nin böyle bir karar vermesi yanlış"

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da Standard&Poors'un (S&P) Türkiye'nin "BB+" olan notunu "BB"ye düşürmesine ilişkin kararının yanlış olduğunu belirterek, "Büyük bir darbe girişimi atlatılmış, toplum kenetlenmiş, siyasiler önemli kararlar almış, almaya devam ediyor. Birtakım reformlar hazırlanıyor... Bu kararları, kararların etkilerini, tepkilerini beklemeden bir karar alması S&P'ye yakışmadı. Gelişmeleri görmeden bu kadar üzerine gitmenin bir anlamı yok." diye konuştu.

Özilhan, Türkiye'nin sağlam bir ekonomiye, finans ve bankacılık sistemine, altyapıya sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu kadar acele etmek, hemen bu tip bir karar almak doğru değil. Karar taraflıdır, siyasidir. Bu kadar önemli bir darbeyi atlatan ülke için böyle bir karar verilmesi yanlış." dedi.