İş dünyasından kredi derecelendirme kuruluşlarına tepki

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zorlu:- "Türkiye sanayicisi, iş adamları, girişimcileri, hükümeti, askeri, polisi ve halkı ile dimdik ayakta."
İş dünyasından kredi derecelendirme kuruluşlarına tepki

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - Türk iş dünyasının, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerine tepkisi sürüyor.

Moody's, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunu indirim için izlemeye alırken, Fitch de yaptığı açıklamada, darbe girişiminin Türkiye'nin kredi notuna olası etkilerini takip ettiğini bildirmişti.

Türkiye'nin anlaşmasını iptal ettiği Standard&Poors (S&P) ise dünkü takvim dışı değerlendirmesinde, Türkiye'nin "BB+" olan notunu "BB"ye düşürmüş, görünümü ise negatif olarak belirlemişti. S&P'nin Türkiye'nin notunu düşürme kararı "aceleci", "taraflı" ve "siyasi" olarak değerlendiriliyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin dünyada bir örneği bulunmadığını, halkın ne kadar bilinçli olduğunun görüldüğünü söyledi.

Zorlu, FETÖ darbe girişiminin ardından Türkiye'nin sanayicisi, iş adamları, girişimcileri, hükümeti, askeri, polisi ve halkı ile dimdik ayakta olduğunu ifade ederek, "Hayat devam ediyor. Buna rağmen Türkiye'nin notunu düşürmeye kalkarlarsa bunda art niyet ararım. Bunu darbeyi desteklemek olarak görürüm. Bunu yapmaları düşündürücüdür. Birleşmiş Milletler ve NATO üyesi olan bir ülkeyi saf dışı etmek istiyorlar diye düşünürüm. Moody's'ten not düşürme beklemiyorum." şeklinde konuştu.

 

- "Olumsuz değerlendirmeleri boşa çıkartacağız"

 

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) eski Başkanı ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz da Türkiye'nin mevcut potansiyelinin bu sorunları aşması konusunda yeterli olduğunu belirterek, "Hep birlikte tekrar üretime, refahı artırmaya, demokrasiyi geliştirmeye yönelmeliyiz. Türkiye'nin, el birliği ve toplumsal mutabakatla atlattığı bu badireden güçlenmiş olarak çıkmasını ve ekonominin de Türkiye'nin bu yaşadıklarından en az şekilde etkilenerek yeniden büyüme trendine girmesini sağlamamız lazım." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Türkiye'nin dünya ile mukayese edildiğinde iyi bir büyüme trendi yakaladığını, yaşanan gelişmelerin bu trendi en az şekilde etkilemesi için el birliğiyle çalışılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Potansiyelimiz var. (Moody’s ve Fitch’in) Notu düşürmelerine meydan vermeyeceğiz. Hızlı bir şekilde bu badireyi atlatıp işimize gücümüze bakarak bu değerlendirmeleri boşa çıkarabileceğimizi düşünüyorum. En kısa zamanda onların bu şüphelerini, Türk ekonomisiyle ilgili risk algılarını ortadan kaldıracak normalleşme sürecini gerçekleştirmeliyiz. Demokrasimizi, toplumsal barışımızı ve mutabakatımızı güçlendirdikçe ekonomimizin risklerinin ortadan kalkacağına ve Türkiye'nin hızlı bir büyüme sürecine döneceğine inanıyorum."

 

- "Manipülasyon yapıyorlar"

 

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise Türkiye'nin çok önemli bir demokrasi sınavı verdiğini, artık darbelerin olamayacağının görüldüğünü ve bilinçli bir halk kitlesi olduğunun net bir şekilde ortaya çıktığını kaydetti.

Torun, FETÖ'nün darbe girişimi ile halkın, demokrasi ve ekonominin dengesini bozacak şeylere karşı olduğunun görüldüğünü ifade ederek, "Türkiye'nin bunlara dirençli olduğunu açıkça ortaya çıktı. Moody's, Türkiye'nin notunu artırma amacıyla izlemeye almalı. Bu durumda Türkiye'ye destek olmaları gerekir." şeklinde konuştu.

Türkiye açısından olumsuz bir durumun görülmediğini, üretim, istihdam, projeler, yatırım ve ihracatın devam ettiğini ifade eden Torun olumsuz düşüncenin hangi gerekçeyle ortaya çıktığının anlaşılamadığını söyledi. Torun, bu nedenler çerçevesinde Türkiye'nin notunun artırılması için değerlendirme yapılması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm bu gelişmelere karşın derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu izlemeye alması anlaşılır değil. Aslında bu tür kuruluşların birtakım uluslararası sermayenin kontrolünde ve güdümünde olduğu, buradan ilgili sermaye çevrelerine rant devşirmek için kötü niyet taşıdığı anlaşılıyor. Bu olaydan rant devşirmek için manipülasyon yapılıyor. Türkiye'de o çevrelere borsa, sermaye piyasası gibi alanlarda, faiz oranları gibi konularda bir fırsat yaratılıyor."

 

- "Darbeyi atlatan Türkiye için S&P'nin böyle bir karar vermesi yanlış"

 

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da Standard&Poors'un (S&P) Türkiye'nin "BB+" olan notunu "BB"ye düşürmesine ilişkin kararının yanlış olduğunu belirterek, "Büyük bir darbe girişimi atlatılmış, toplum kenetlenmiş, siyasiler önemli kararlar almış, almaya devam ediyor. Birtakım reformlar hazırlanıyor... Bu kararları, kararların etkilerini, tepkilerini beklemeden bir karar alması S&P'ye yakışmadı. Gelişmeleri görmeden bu kadar üzerine gitmenin bir anlamı yok." diye konuştu.

Özilhan, Türkiye'nin sağlam bir ekonomiye, finans ve bankacılık sistemine, altyapıya sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu kadar acele etmek, hemen bu tip bir karar almak doğru değil. Karar taraflıdır, siyasidir. Bu kadar önemli bir darbeyi atlatan ülke için böyle bir karar verilmesi yanlış." dedi.

Yabancı yatırımcıların Türkiye'de ne olup bittiğini görmek istediğini ifade eden Özilhan, yabancı ortaklarının ilk günden beri kendilerini aradığını, gelişmeleri sorduğunu, onlara "tedirginlik yapmaya gerek olmadığına" yönelik cevap verdiklerini anlattı.

Özilhan, "Türkiye, güçlü ekonomisi, üretim kapasitesi, demokratik yapısı ile dimdik ayakta duran bir ülke. Birtakım sıkıntılar atlatılır. Bunları rahatlıkla aşabiliriz. Herkes, yabancılar Türkiye'ye güveniyor. Ülkemizde yatırım yapmış şirketler büyümüş, kar etmiş, buradan kar transferi gerçekleştirmiş. En ufak bir zarar da görmemiş. Biz gelişmeleri anlatınca, alınan önlemlerden bahsedince ikna oluyorlar. Ancak onların da bir müddet bunu gözlemesi doğal. Neticede alınacak kararlarla hükümet gereğini yapacaktır. Hükümet gerekli garantileri verecektir. Artık tehlike geçmiştir." şeklinde konuştu.