Sezai Keskin

Sezai Keskin

İŞ İLANLARININ GERÇEK ANLAMLARI

İŞ İLANLARININ GERÇEK ANLAMLARI

Türkiye’de çiçeği burnunda mezun olup da iş bulmak zor. Peki bu kazaları nasıl atlatabilirsiniz? Hali hazırda ekonomik bunalım, iş piyasasını üniversite öğrencileri ve yeni mezunlar için inanılmaz derecede zorlaştırmıştır. Ücretli, hatta ücretsiz stajlar bulmak bile çok zor. Firmaların adayları daha kampüste yakalamaya çalıştığı, onlara yüksek başlangıç maaşları ve primler sunduğu günler çok geride kaldı. Üniversite mezunları artık iş arayışlarını daha da yoğunlaştırmalı ve her zamankinden daha fazla firma ve iş araştırmalılar.

İş arıyorsunuz dükkanın camında bir ilan gördünüz ama ne manaya geldiğini hiç düşündünüz mü? Sıkıntı yok biz sizin için anlamlarını araştırdık.

Görüşmeye gitmeden önce iş için başvuracağınız kurum veya şirket ile girmeyi düşündüğünüz iş hakkında elinizden geldiği kadar çok bilgi toplayın. Bu konularda ne kadar bilgi sahibi olursanız, bilgi ve becerilerinizle istediğiniz iş arasında o kadar iyi bir bağlantı kurabilir ve işe uygunluğunuzu o kadar etkili bir biçimde kanıtlayabilirsiniz.

TERCİHEN İNGİLİZCE BİLEN

Yapacağınız işle yakından uzaktan bir alakası yok ama, bu sıralar herkes bir İngilizce bilen arıyor, bir bildikleri olmalı.

ARAŞTIRMACI ÖĞRENMEYE AÇIK

O kadar işin gücün arasında sizi eğitecek ne paramız ne de zamanımız var. Mesleğinizle ilgili gelişmeleri mesai saatleri dışında öğrenmek zorundasınız.

İNSİYATİF SAHİBİ

Üstlerinden haber iş yapabilecek, ancak başarısız olursa canına okunacak biri
SİSTEM OLUŞTURABİLEN

ISO çalışmalarına başladık. Yazılacak 87 prosedür var.
SORUMLULUK ALABİLEN

Vergi, sigorta müfettişleri bir kaçağı yakaladığında ‘’Valla üstlerimin bu işlerden hiç haberi yoktu, onlara danışmadan kendim yaptım…’’ diyebilecek saflıkta olan.
ERKAK ADAYLARIN ASKERLİĞİNİ YAPMIŞ OLMASI

Bayansanız askerlik yapmış olmanız gerekmiyor yani.
BİLGİSAYAR KULLANABİLEN

Valla geçen gün arkadaşın aklına uyup bir bilgisayar aldık ama.
KARİYER İMKANLARI SUNAN ŞİRKETİMİZ

Başlangıç ücreti olarak piyasanın bayağı altında veriyoruz, ama burada gece yarılarına kadar çalışıp idarecilerin gözüne girerseniz terfi olmanız içten bile değil. 
SEHAYAT ENGELİ OLMAYAN

Altınıza araba vereceğiz, o şehir senin bu şehir benim deli dana gibi dolacaksınız. Evliyseniz problem olabilir, eşinize bir danışın ya da hiç danışmayın bu sizin için iyi bir fırsat olabilir. Artık ona siz karar verin.
İNSAN İLİŞKİLERİNDE BAŞARILI

Şirketimizde herkes birbiriyle kavgalı, kimse kimseyle geçinemiyor. Bi de sizle uğraşmayalım. Üst yönetimin hoşuna gidebilecek şeyleri yapabilen, becerileri gelişmiş.
İKNA KABİLİYETİ OLAN

Müşteri kalitesiz ürünleri daha pahallıya almaya razı edebilecek.
ANALİTİK DÜŞÜNEBİLEN 
Ne bütçeyi tutturabiliyoruz, ne de muhasebe hesaplarını. Her şey arap saçına döndü. Biri bizi bu durumdan kurtarsın. 

‘’TERCİHEN YÜKSEK LİSANS MEZUNU, SAHASINDA EN AZ ON YIL DENEYİMLİ, BİLGİSAYARI YUTMUŞ, EN AZ DÖRT DİLİ ANA DİLİ GİBİ KONUŞABİLEN, 30 YAŞINI AŞMAMIŞ.’’
Oha demeyin, aslında ne istediğimizi biz de tam bilmiyoruz, bu özelliklere sahip aday bulabilir miyiz onu da bilmiyoruz. Ama patron yazalım diyor, ilan havalı oluyormuş. 
B SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİNE SAHİP
Size araba verecez ama şoför vermicez. Uzun yola alışıksınızdır umarız. 
TERCİHEN MUHASEBE VE/VEYA İNGİLİZCE BİLEN ( Valla gerçek !) 
Şimdi sizi tam olarak nerede kullanacağımızı bilmiyoruz. Ne kadar çok vasfınız olursa o kadar iyi... Hele bir siz işe başlayın. Gerisini sonra düşünürüz.

Uzun seneler yurtdışında yaşadıktan sonra Cennet Vatan Türkiye’ye dönmüştüm. Kaderin cilvesiyle bir anda kendimizi diyarı-ı Konya’da bulduk. O zamanlar dış ticaret pozisyonu için bir iş müracaatında bulunmuştum. Fabrikanın gazete ilanı şöyleydi: İngilizce ve Arapça bilen, en az 5 yıl deneyimli, 30 yaşını aşmamış…

Oysa bende sadece İngilizce vardı, Konya’daki ilk işimdi ve yaş 31 idi. Yani iş ilanlarını fazla ciddiye almayın, hatta hiç ciddiye almayın. Zaten siz onlarca diploma sunsanız ve onlarca lisan bilseniz de kıymeti yok, teklif edecekleri ücret her zaman düşüktür.

Kara balta misali hepsine dalın gitsin. 7 düvele cv göndermekten çekinmeyin, bol bol gönderin..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sezai Keskin Arşivi
SON YAZILAR