IŞİD'ın İslam dini ile uzaktan yakından ilgisi yok

İran’ın önde gelen din adamlarından Ayetullah Nasır Mekarim Şirazi, "IŞİD gibi aşırı dini oluşumların işlediği cinayetlerin İslam dini ile uzaktan yakından ilgisi olamaz" dedi.
IŞİD'ın İslam dini ile uzaktan yakından ilgisi yok

İran’ın önde gelen din adamlarından Ayetullah Nasır Mekarim Şirazi, "IŞİD gibi aşırı dini oluşumların işlediği cinayetlerin İslam dini ile uzaktan yakından ilgisi olamaz" dedi.

İran’ın Kum kentinde gerçekleştirilen Uluslararası "İslam Alimlerinin Aşırı Radikal Dini Oluşumlara Bakışı" Konferansı'nda konuşan Şirazi, hangi mezhepten olursa olsun tüm İslam alimlerinin aşırı ve sapkın dini oluşumlara karşı birlik içinde mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Konferansın ana hedefinin aşırı dini oluşumlarla ortak mücadele olduğuna işaret eden Şirazi, "Sadece bu tür aşırı oluşumların İslam fıkhı açısından ele alınacağı konferansta, mezhep farklılıkları bir kenara bırakılmalı ve birlik içerisinde bu tehlike ile mücadele yöntemleri üzerine odaklanmalıyız" diye konuştu.

"IŞİD başta olmak üzere, benzer oluşumların İslam ve şeriat adını kullanarak işledikleri cinayetlerle sadece siyasi ve askeri mücadele yeterli olamaz" diyen Şirazi, tüm mezheplerden İslam alimlerinin bu oluşumları ortadan kaldırmak için birlikte çaba göstermesinin önemine işaret etti.

Şirazi, "IŞİD’in cinayetlerinin İslam dinini dünya kamuoyunda karalamayı hedeflediğini ve bu cinayetlerin İslam dini ile uzaktan yakından ilgisinin olamayacağını" dile getirdi.

Kum kentinde yarın da devam edecek konferansa 83 ülkeden yaklaşık 300 din adamı katılıyor. Konferansta, aşırıcılıktan yana dini oluşumların İslam dünyası, Müslümanlar ve insanlık için arz ettiği tehlikeler ve bu tehlikeler karşısında alınabilecek önlemler görüşülüyor.