Işık: Rakka operasyonunu destekliyoruz

Milli Savunma Bakanı Işık, "Rakka operasyonunu da desteklediğimizi ABD’li bakana (Ashton Carter) ifade ettik." dedi.
Işık: Rakka operasyonunu destekliyoruz

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, terör örgütü DAEŞ'in Türkiye için önemli bir tehdit olduğunu belirterek, "Bu örgütün öncelikle sınırlarımızdan, daha sonra da bölgeden temizlenmesiyle ilgili tüm operasyonlara Türkiye olarak destek veriyoruz. Bu noktada Rakka operasyonunu da desteklediğimizi ABD’li bakana (Ashton Carter) ifade ettik" dedi.

Işık, İngiltere'nin ev sahipliğinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Barışı Koruma Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Londra'da, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Toplantı kapsamında ABD'li mevkidaşı Carter'la yaptığı ikili görüşmeyi değerlendiren Işık, Rakka’ya yönelik bir Türkiye - ABD ortak operasyonunun görüşmede gündeme geldiğini söyledi.

"Rakka’ya kara harekatını Türkiye bölgenin DAEŞ’ten tamamen temizlenmesi bağlamında değerlendiriyor." ifadesini kullanan Işık, şunları kaydetti:

"DAEŞ Türkiye için önemli bir tehdittir. Bugüne kadar yüzlerce insanımızın hayatını kaybetmesine, yüzlerce insanımızın yaralanmasına sebep olan çok tehlikeli bir örgüttür. Bu örgütün öncelikle sınırlarımızdan, daha sonra da bölgeden temizlenmesiyle ilgili tüm operasyonlara Türkiye olarak destek veriyoruz. Bu noktada Rakka operasyonunu da desteklediğimizi ABD’li bakana ifade ettik. Bu çalışmaları Türkiye ile koordinasyon içinde yürüteceklerini söyledi. Biz burada, özellikle Rakka ve Musul operasyonunda bölgenin kendi insanının öncelikle değerlendirilmesine, bunu fırsat bilen PYD’nin buradan güç devşirmesinin engellenmesine vurgu yaptık. Bu konuda da bizi anlayışla karşıladılar.”

Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) son dönemde Türkiye’nin desteğiyle elde ettiği başarıyı ABD’li mevkidaşına bir örnek olarak sunduğunu anlatan Bakan Işık, "Rakka operasyonuna da ÖSO’nun katılmasının ve o bölgenin lokal unsurlarının bu operasyonda rol almasının Türkiye açısında önemli olduğunu, bu Rakka operasyonunu ve genelde de DAEŞ’le mücadeleyi PYD/YPG’nin istismar ederek, kendine bir teritoryal alan oluşturmasının Türkiye tarafından kabul edilmeyeceğini kendisine ifade ettik." diye konuştu.

Gülen'in iadesi

Carter’la görüşmesinin önemli bir maddesinin de 15 Temmuz darbe girişimi ile 15 Temmuz sonrası ABD’nin tutumu ve Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi olduğunu aktaran Işık, "Bu konunun Türk kamuoyu tarafından nasıl hassasiyetle ve yakından takip edildiğini, Türk kamuoyunda ABD aleyhinde oluşan bu algının izale edilmesi, ortadan kaldırılması için ABD’nin bir an evvel Gülen’i önce gözaltına alması, tutuklaması ve iade etmesinin önemini özellikle vurguladık, altını çizdik. Bu konuları tabii kendisi de ilgili hükümet birimlerine ileteceğini ifade etti." şeklinde konuştu. 

Kurban bayramı öncesinde Halep’te bir ateşkes sağlanmasıyla ilgili çalışmaların Carter’la görüşmesinde gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine Işık, “Suriye’yi genel olarak değerlendirdik. Ateşkesle ilgili çalışmalar Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda sürüyor, onu dışişleri bakanlığımız çok yakından takip ediyor.” diye konuştu.

Fallon'la görüşme 

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon’la yaptığı görüşmeye ilişkin olarak da Işık, görüşmede 15 Temmuz sürecinin değerlendirildiğini belirterek, “15 Temmuz sürecinde İngiltere’nin diğer Batı ülkelerine göre daha net bir tavrı vardı. Bundan dolayı teşekkürlerimizi ifade ettik.” dedi.

Görüşmede İngiliz bakana Suriye’deki Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili detaylı bilgi verdiğini aktaran Işık, “PYD / YPG unsurlarının mevzi kazanmasının Türkiye tarafından kabul edilemeyeceğini İngiliz muhatabımıza bir kez daha anlattık. DAEŞ’le mücadelenin PYD tarafından istismar edilmemesi ve buna da başta İngiltere, ABD olmak üzere hiçbir koalisyon üyesinin fırsat vermemesi gerektiğini ifade ettik.” şeklinde konuştu.

Alman milletvekillerinin 4 Ekim’de İncirlik üssünü ziyaret edeceği yönündeki haberlerle ilgili soruya da Işık, “Alman parlamentosunda alınan sözde Ermeni soykırımı iddialarına yönelik Türkiye’nin net bir tavrı var. Burada Alman hükümetinin bu parlamento kararının hükümeti bağlamayacağına yönelik açıklaması olana kadar bir tavır değişikliği olmayacağını ifade etmiştik. Geçenlerde bu anlama gelebilecek bazı açıklamalar oldu. Şu anda Dışişleri Bakanlığımız bu açıklamaları değerlendiriyor. Zannediyorum kısa bir zamanda Dışişleri Bakanlığımız net bir açıklama yapar.” yanıtını verdi.

TSK'nın pilot ihtiyacı

TSK’nın pilot ihtiyacını karşılamaya dönük çalışamalara da değinen Işık, “Şu anda pilot alımı için tüm kaynakları seferber eden bir ilana çıktık. Gerek dış kaynaklardan, gerek TSK’nın içerisinde pilot sınıfından zorla ayrılan insan kaynağından, gerekse pilot yetiştiren okullardan mezun olan insanlarımızın kısa süreli eğitimle TSK’da, Hava Kuvvetlerimizde görev yapmasını sağlayacak pek çok imkanı içeren bir duyuruyu yaptık. Şu anda bu duyuru süreci devam ediyor. Hemen değerlendirilecek ve ihtiyacımız olan pilotları almak için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.” dedi.

70 yaşını geçmiş bir pilotun kendisine mektup yollayarak ‘Bana ihtiyaç varsa ben de geleyim’ dediğini aktaran Işık, bunun kendisini çok duygulandırdığını kaydetti. Bunun, halkın bu konudaki duyarlılığının güzel bir göstergesi olduğunu ifade eden Işık, mektubu gönderen pilotu da telefonla arayarak davet edeceğini söyledi.

Mektubu yollayan pilota teşekkür eden Işık, “Bu aslında halkımızın zor zamanlarda ülkesine sahip olma bilincinin çok güzel bir göstergesi. TSK’yı halkımızın ne kadar sahiplendiğinin de göstergesi. Bir taraftan FETÖ'cü hainler temizlenirken, diğer taratan TSK’ya sahip çıkmanın önemini ortaya koyan çok güzel bir örnek.” değerlendirmesinde bulundu.