İSO listesinde tarım ağırlığı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ''Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2015 yılı araştırması sonuçları açıklandı. Konya'dan 13 firma ilk 500'e girme başarısını gösterdi. Listede tarım firmalarının çoğunluğu dikkat çekti.
İSO listesinde tarım ağırlığı

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) açıkladığı ikinci 500 listesindeki 13 Konya firmasını tebrik ederek, ilk 500 deki 10 firma ile birlikte Konya’nın ilk 1000 içerisinde 23 firma ile temsil edilmesinin Konya için önemli olduğunu fakat bu sayının artması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu alarak daha çok çalışması gerektiğini belirtti. Listenin Konya’nın üretimden gelen ekonomik gücünü göstermesi açısından değerli olduğunu, Konya’nın bu başarısının, şehrimizin ekonomik olarak gelişmesine büyük katkı ve moral verdiğini belirten Çevik “Menfur darbe girişiminin bastırılmasından sonra sürekli, bunun ekonomik ayağının da olacağını belirttik. Darbe girişiminde gösterilen kararlı ve vakarlı duruşunun ekonomik alanda da gösterilmesi gerekmektedir. Nitekim uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi bunun en açık göstergesidir. Türkiye’nin ekonomik temelleri, darbe girişimine karşı dirençli olduğunu göstermiştir. Bu menfur olay, bizlere Türkiye’nin mali ve finans yapısının güçlü olduğunu göstermiştir. Yurtdışındaki bilgi kirliliğinin önüne geçmek için, paydaşlarımıza Türkiye’nin ekonomik ve demokratik gücünü net bir şekilde anlatıyoruz. Yaşanan bu olaylar karşısında hükümetimizin açıkladığı vergi ve prim borçları ile varlık barışına ilişkin açıklamayı da olumlu buluyor, destekliyoruz. Devletimiz iş dünyasına ‘biz sizin arkanızdayız’ demiştir. Biz de toplumun her kesiminden ve düşüncesinden bireyler olarak, Çanakkale Ruhu ile daha çok çalışıp, daha çok üreterek bu ülkeye borcumuzu ödeyeceğiz. Halkımız, iradesine karşı gösterdiği vakarlı duruşu, ekonomik gelişmeye daha çok katkı yaparak uluslararası güç odaklarına da gösterecek, Türkiye ekonomik ve siyasal olarak eskisinden daha güçlü çıkacaktır.

Sanayinin Temelinde Tarım Var

İSO’nun açıkladığı ilk 1000 listesi içerindeki Konyalı 23 firmadan 15 tanesinin tarım ve tarıma dayalı sanayi kuruluşu olmasının, Konya için tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirten Çevik “ Gelecek dönemde dünyada tarımla uğraşan ülkeler ön plana çıkacaklar. Nitekim son on yılda Dünya’da gelirler yüzde 35 artarken, tarım ürünleri fiyatları yüzde 176 arttı.  Gıda güvenliği ve güvenirliği açısından Türkiye ve Türkiye içinde Konya Ovası öne çıkacak, üretimiyle, sanayiye de ticarete de en büyük kaynak olmaya devam edecektir. Konya, ülkemizde olduğu kadar yakın ülkeler arasında da önemli bir tarımsal üretim merkezidir. Suyla buluşturulacak bir Konya Ovası, üretim kapasitesiyle birlikte, bunların sanayi ürünü olarak ihracında da önemli bir merkez olacaktır” diyen Çevik,  İSO İlk 1000 sıralamasına girerek, Konya’nın ve Türkiye’nin gelişmesine büyük katkı yapan firmaların başarılarının artarak devam etmesini dileyerek, yöneticilerini ve personelini tebrik etti.

İkinci 500’ deki 13 Konya Firması

Araştırmada sonucunda Enka Süt 4. sıradan, Büyük Hekimoğulları A.Ş. 80.sıradan,  Kombassan Kağıt 128. sıradan,  Akbel Süt 185. sıradan,  Altınapa Değirmencilik 239. sıradan, Safa Tarım 241. sıradan,  Atiker Metal 363. sıradan,  Kompen 395. sıradan, Selva Makarna 403. sıradan, Komgıda 443. Sıradan, Alaybeyi Gıda A.Ş. 458. sıradan,  Tosunoğulları Mobilya 482. Sıradan, İzi Süt ise 484. sıradan İSO İkinci 500 listesinde yer aldılar.