İspanya ve Portekiz’e bütçe açığı cezası

AB Komisyonu, yüksek bütçe açıkları nedeniyle İspanya ve Portekiz’in cezalandırılmasına gidecek resmi süreci başlatma kararı verdi.
İspanya ve Portekiz’e bütçe açığı cezası

AB Komisyonu, yüksek bütçe açıkları nedeniyle İspanya ve Portekiz’in cezalandırılmasına gidecek resmi süreci başlattı.

AB Komisyonu, bütçe açığı sınırını aştıkları ve bu durumu düzeltmeye yönelik gerekli tedbirleri almadıkları gerekçesiyle İspanya ve Portekiz’i cezalandırmaya gidecek resmi süreci başlatma kararı alındığını açıkladı.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, "AB ülkeleri, kurallara uymalı ve mali durumlarını sürdürülebilir hale getirmeli." dedi.

Konunun, AB Konseyi gündemine sunulduğuna dikkati çeken Dombrovskis, "Konsey’de, İspanya ve Portekiz’in bütçe açığıyla etkili mücadele etmediğine karar verilirse yaptırımlar ve para cezaları söz konusu olacak." diye konuştu.

Dombrovskis, AB’de bütçe açığının üye ülkenin GSMH’sının yüzde 3'ü altında olması gerektiğine işaret ederek, bu rakam tutmadığında üye ülkenin AB’ye alacağı tedbirlere ilişkin bilgi vermesi ve taahhütlerde bulunması gerektiğini vurguladı.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici de "AB Komisyonu’nun görevi kuralları uygulamaktır. Veriler çerçevesinde, İspanya ve Portekiz’in mali hedeflere uymadığı belirlendi ve süreç başlatıldı." ifadelerini kullandı.

İlk kez AB Konseyi'ne bildirildiler

Böylece, 2015 yılında yüzde 5,1 oranında bütçe açığı veren İspanya ve yüzde 4,4 oranında açık veren Portekiz gerekli tedbirleri almadıkları ve mali hedefleri tutturamadıkları gerekçesiyle ilk kez AB Konseyi'ne bildirilmiş oldu.

İspanya ve Portekiz'in bütçe açıkları, Brüksel'de 12 Temmuz'da AB üyesi tüm ülkelerin ilgili bakanlarının katılımıyla düzenlenecek Ekonomi ve Mali İşler Konseyi (EKOFIN) toplantısında ele alınacak. EKOFIN'de, bu ülkelere para cezaları veya AB fonlarının dondurulması gibi cezalar verilmesi, nitelikli çoğunluk kararıyla söz konusu olacak.