İspanya'da kemer sıkma karşıtı gösteriler

İspanya'da kemer sıkma karşıtı gösteriler

İspanya'nın büyük kentlerinde ekonomik kriz nedeniyle uygulanan kemer sıkma önlemleri protesto edildi.

Almeria, Barcelona, Cadiz, Cordoba, Granada, Huelva, Las Palmas, Malaga, Sevilla, Valladolid, Valencia, Zaragoza, Murcia ve Madrid'in de aralarında olduğu 30 kadar kentte düzenlenen gösterilerde, "Avrupa halklarının demokratik ayaklanması için. Egemenlik. Saygınlık. Dayanışma" teması öne çıkarıldı.

Tüm ülkedeki 125 kadar sivil toplum örgütünün çağrısıyla gerçekleşen ve "28 Mayıs Ayaklanması" adı verilen gösterilerde, "İş, aş, ev ve onurlu bir hayat için kemer sıkmaya son" çağrısı yapıldı.

Başkent Madrid'deki gösterilerin odak noktası Sol Meydanı oldu. Dört koldan Sol Meydanı'na giren göstericiler, 2008 yılında başlayan ekonomik krizden dolayı uygulanan kemer sıkma politikalarıyla kaybettikleri sosyal haklarının ve özgürlüklerin geri verilmesini istedi.

Konuşmalarda İspanya'daki yolsuzluk skandalları, işsizlik sorunu ve yoksulluk riski vurgulanarak, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ile Kapsamlı Ekonomi ve Ticaret Anlaşması'na (CETA) da karşı çıkıldığı vurgulandı.   

Gösterileri organize eden örgütlerin başında olan "Saygınlık Yürüyüşü"nün koordinatörü Gines Fernandez, 20 Aralık'ta yapılan genel seçimin ardından hükümet kurulamaması ve 26 Haziran'da ülkenin erken genel seçime gidecek olmasına değinerek, hangi siyasi parti hükümeti kurarsa kursun kemer sıkma politikalarına son vermesi gerektiğini savundu.

Gösterilerde ayrıca, Avrupa'daki sığınmacı krizindeki gösterdikleri tavır ve aldıkları siyasi kararlardan dolayı AB ülkelerinin hükümetleri de eleştirildi.