İspanyol hükümeti referandumu engellemeye çalışacak

İspanyol hükümeti, 9 Kasım'da gerçekleştirilmek istenen bağımsızlık yanlısı referandumun yerel yasayla yapılmasına yönelik Katalan parlamentosundaki girişimleri engelleyeceklerini duyurdu.
İspanyol hükümeti referandumu engellemeye çalışacak

İspanyol hükümeti, 9 Kasım'da gerçekleştirilmek istenen bağımsızlık yanlısı referandumun yerel yasayla yapılmasına yönelik Katalan parlamentosundaki girişimleri engelleyeceklerini duyurdu.

İspanya hükümeti ile Katalan özerk hükümeti arasında sert tartışmaya dönen "bağımsızlık krizi" ülkenin öncelikli gündemi olmaya devam ediyor. Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, bugün katıldığı bir konferansta, referandumun gerçekleşmemesi için "tüm yasaları kullanacaklarını" söyledi. "Bu, aynı zamanda Katalonya'nın özerklik haklarının dondurulması da olabilir mi?" şeklindeki bir soruya, "Bu referandumun gerçekleşmemesi için yasaların kapsadığı ne hak varsa hepsi kullanılacaktır. Anayasa ve yasalar içinde herşey olabilir ama anayasa ve yasalar dışında hiçbir şey olamaz" cevabını veren Margallo, hükümet olarak yapacakları tek girişimin yasaları uygulamak olduğunu vurguladı.

Margallo, referandumun İspanyol yasalarının ihlali anlamına geldiğini belirtip, böyle bir şeyin gerçekleşmesinin "Katalonya, İspanya ve Avrupa Birliği için çok kötü sonuçları olacağını" savundu. İspanyol devletinin "kırmızı çizgileri" olduğunu kaydeden Margallo, "İspanya'nın birliği bunlardan ilkidir ve bu ne hükümetin ne de parlamentonun malıdır. İspanya Anayasası'nın öncelikli maddesidir. İspanyollar bu yüzden, onlara en geniş güvenliği vermemiz için bize oy kullandılar" şeklinde konuştu.

 İskoçya'nın olası bağımsızlığının olumsuz sonuçları olacaktır

Öte yandan 18 Eylül'de İskoçya'da yapılacak bağımızlık referandumunda olası bir "evet" sonucundan endişe duyduğunu da gizlemeyen Margallo, "AB üyesi bir devlette bölünmenin kötü etkileri hem İspanyahem de AB için olacaktır. Bu AB sürecine karşı bir olaydır ve İskoçya örneği AB'yi Balkanlaştırabilir. İskoçya'daki son anketler 'hayır'ın kazanacağını gösteriyor. Ama olası bir 'evet'in ekonomik olarak ülkesel ve bölgesel olumsuz etkileri olacaktır" görüşünü savundu. Margallo, İskoçya Ulusal Partisi'nin lideri Alex Salmond ile hiçbir görüşme yapmadıklarını söyleyip, "zamanı geldiğinde konuşuruz" diyerek, İskoçya'nın olası bir bağımsızlığında İspanyol hükümetinin ne tavır takınacağına açıklık getirmekten kaçındı.

İspanya'nın birlikte yaşam için güzel bir örnek olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, "İşleyen bir şey bozulmamalı" dedi. Toprak bütünlüğünün sadece AB için değil tüm dünya için savunma konusunda öncelik teşkil ettiğini vurgulayan Margallo, dünyada barış, güvenlik ve birlikte yaşamın garanti edilmesinin ne kadar önemli olduğunu göstermek için "Ukrayna, Mali, Suriye ve Libya" örneklerini verdi.