İsrail kutsal mekanlara saygı göstermiyor

Eski Filistin Adalet Bakanı Hasan, "Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet başta olmak üzere tüm dinlere saygılıyız. Ancak İsrail, Müslümanların kutsal mekanlarına saygı göstermiyor" dedi.
İsrail kutsal mekanlara saygı göstermiyor

Eski Filistin Adalet Bakanı Ali Hasan, yaptığı açıklamada, Filistin olarak İsrail işgalini kabul etmediklerini belirterek, "BM barış planı da İsrail’i bölgeden çekilmeye çağırıyor. İnanıyorum ki işgalin olmadığı bir ortamda şiddet de olmayacaktır" dedi.

Filistin devleti ve halkı olarak şiddet ve terörün karşısında olduklarını ifade eden Hasan, "Dinimiz ve peygamberimiz kadın ve çocuklara saldırmamamızı, kutsal mekanlara zarar vermememizi emrediyor ama insanların çoğu olaya tek yönlü bakıyor ve büyük resmi görmüyor" diye konuştu.

İsrail askerlerinin, Filistin’de Mescid-i Aksa ve kiliseler dahil olmak üzere kutsal mekanlara saldırılarda bulunduğuna dikkati çeken Hasan, "Çok sayıda camiye zarar verdiler ve hatta Gazze’de 45’ten fazla camiyi yıktılar ama kimse bunları konuşmadı" dedi.

Sinagog saldırısı

Hasan, Kudüs'teki sinagog saldırısına ilişkin, "Kesinlikle kutsal mekanlara yapılan saldırılara karşıyız. Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet başta olmak üzere tüm dinlere saygılıyız. Ancak İsrail, Müslümanların kutsal mekanlarına saygı göstermiyor" şeklinde konuştu.

Hasan, İsrail yönetiminin Filistinlilere yönelik sistemli bir şekilde yürüttüğünü dile getirdiği suçlara ilişkin, "İsrail’in topraklarımızı işgal ederek işlediği savaş suçları ve işlediği insan hakları suçları birbirinden ayrı düşünülemez" diyerek şunları kaydetti:

"İnsanlarımız her gün kontrol noktalarında acı çekiyor. Kendi ülkelerinde bir noktadan başka bir noktaya, bir şehirden başka bir şehre seyahat edemiyorlar. Batı Şeria’da etrafımızı çevreleyen bir duvar var. Gazze ise tamamen kuşatılmış durumda. Bütün bu olanlardan sonra eğer bana bunun nedenini soruyorsan, acı çeken çok sayıda insan var ve biz her bireyin bu zulme karşı tepkisini kontrol altında tutamıyoruz ama halk olarak kutsal mekanlara yapılan saldırılara kesinlikle karşıyız."  

AB ülkelerinin Filistin'i tanıması

Filistin devleti sorununun İngiltere ile başladığını belirten Hasan, "İngiltere, sahip olmadığı bir şeyi hak etmeyen bir halka verdi. O zamanlarda Filistin İngiltere’nin himayesinde bulunuyordu. Her ne kadarFilistin topraklarını İsrail’e verme hakları olmasa da Balfour Deklarasyonu ile bunun sözünü vermişlerdi" dedi.

BM’nin 181 sayılı Filistin kararının, iki farklı halk için iki farklı devleti öngördüğünü hatırlatan Hasan, anlaşmaya göre kendi devletini kuran İsrail'in, Filistin halkının kendi devletini kurmasına izin vermediğine dikkati çekti. Hasan, "Şu an bile İsrail, Filistin devletine karşı çıkıyor" diye konuştu.

Hasan, en son İsveç'in Filistin devletini tanımasıyla başlayan süreçle ilgili şunları söyledi:

"Şimdi bizim için yeni ve güzel bir süreç başladı. Pek çok Avrupa ülkesi durumu anlamaya başladı. İsrail’e politikasını değiştirmesi için yeterli süreyi vermişlerdi. Fakat İsrail her fırsatta bunu reddetti. Bunu gören Batı ülkeleri sonunda Filistin’i devlet olarak tanımaktan başka yapabilecekleri bir şeyin olmadığını fark ettiler. Filistinlilerin kendi başlarına devlet kurma hakkı olduğunu tanıdılar. Umuyorum ki diğer ülkeler de bizi devlet olarak tanıyacaklardır."

Ramallah'ta yıkılan evler

Eski Adalet Bakanı Hasan, İsrail'in Filistinlilerin yerleşim yerlerini yıkma politikasını yaklaşık 70 yıldır sürdürdüğünü belirterek "Sadece güvenlik nedenlerini ileri sürerek İsrail’e karşı her saldırıyı daha çok ev yıkmak için kullanıyorlar. Açıkçası saldılar olmasa da her yıl çok sayıda ev yıkıyorlar" dedi.

Hasan, "Güvenlik gerekçesiyle Filistinlilerin evlerini yıkıyorlar ama suç işleyen İsraillinin evini yıktılar mı? İsrailliler de sürekli Filistin vatandaşlarını öldürüyorlar. Fakat İsraillilerin evleri yıkılmıyor. Bu tamamen yerleşim politikasıdır" ifadesini kullandı.