'İsrail saldırıları güç gösterisi'

İsrail'in, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas'a ait bazı hedefleri vurması, Filistinli uzmanlar tarafından "güç gösterisi" ve caydırma politikası olarak yorumlandı.
'İsrail saldırıları güç gösterisi'

İsrail'in, Siderot kentine önceki gün düzenlenen roket saldırısına karşılık olarakGazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas'a ait bazı hedefleri vurması, Filistinli uzmanlar tarafından "güç gösterisi" ve caydırma politikası olarak yorumlandı.

AA muhabirine değerlendirmede bulunan uzmanlar, "İsrail'in amacının Gazze'ye yeni bir savaş açmak değil oradan kendisine gelebilecek her türlü saldırıya kararlılıkla karşılık vermek" olduğu yönünde ortak bir tezi savundu.

Batı Şeria'da yayımlanan El-Eyyam Gazetesi yazarlarından Talal Ukel, Gazze'de farklı bölgelerin yoğun bir şekilde bombalanmasının, İsrail'in kendisine yönelik saldırılara vereceği tepkinin boyutunu ortaya koyduğunu söyledi.

"İsrail mevcut durumda Gazze'ye savaş açmayacak ve kendisine pahalıya mal olacak bir saldırıda bulunmayacak. İsrail belki uluslararası ve bölgesel durumu belki de Türkiye ile yaptığı son anlaşmayı hesaba katacaktır." diyen Ukel, saldırıların sayısının fazla olmasının "halkı korkutma ve Hamas'a attığı her füzeye on katıyla karşılık verileceği ve İsraillilerin yaralanması durumunda tarafların savaşa sürükleneceği mesajı verme" amacı taşıdığını vurguladı.

Savaşa dönüşmesi uzak ihtimal

"El-Müstakbel" Araştırma Merkezi Müdürü İbrahim el-Medhun da Gazze'deki son gerginliğin savaşa dönüşmesinin uzak bir ihtimal olduğu üzerinde durdu.

İsrail hükümeti ve özellikle de Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın güç gösterisinde bulunmayı istediğini savunan Medhun, "Bombardıman şiddetli ve saldırılar çoktu fakat burada amaç, Hamas'a, sükunete karşı sükunet mesajı vermekti." ifadesini kullandı.

Filistinli yazar ve analist Mustafa İbrahim de İsrail'in bu hareketiyle caydırma ve roketlere daha büyük bir güçle karşılık verme politikası izlediğini ifade ederek, "Bu saldırılar sahadaki durumu değiştirmemiş ve tarafları askeri mücadeleye yaklaştırmamış olsa da Hamas'a, bundan sonra gelecek olanın daha şiddetli olacağı mesajı verdi." dedi.