Murat Güçlü

Murat Güçlü

İSRAİL’E KİM DUR DİYEBİLİR

İSRAİL’E KİM DUR DİYEBİLİR

İsrail yine Gazzeyi vuruyor, masumları sivilleri katlediyor. Hemen her konuda birbirleri ile çatışan büyük devletler konu İsrail-Filistin olunca tam bir mutabakat halindeler. Ama haklarını yemeyelim İsrail’in katliamlarına karşı genel olarak sessiz kalan dünyanın efendileri bu defa sessiz değil, haykırıyorlar, İsrail’in kendini savunma hakkını destekliyoruz, diye.

En sonda söyleyeceğimiz en başta ifade edelim. Başlıktaki İsrail’e kim dur diyebilir sorusunu kime sorarsak soralım büyük çoğunlukla kimse dur diyemez denecektir. Yine de durdurma potansiyeli olan bir ülke söylenmesi istense yine büyük çoğunluk Türkiye diyecektir.

İslam dünyası ise yine gerekli tepkiyi koyamamaktadır. Tabi kim koyacak; Sisi mi? Suud ailesi mi? Yoksa Esed mi? Bugün İsrail’e karşı en net ve en sert tepkiyi yine Türkiye koyuyor, daha doğrusu Türkiye’den ziyade Başbakan ve geleceğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koyuyor. ABD’ye de laf ediyor, Almanya’ya da. Kimseden çekinmeden zulmü dile getiriyor. Ama bir Erdoğan ile bu zulümler bitmez, bitmiyor.

İslam dünyasının acilen güçlü bir ülkeye, bir hamiye ihtiyacı var. Bunun da İslam ülkeleri dışında biri tarafından yapılması mümkün ve kabul edilebilir değil. Bunu yapabilecek yegane ülke Türkiye’dir. Bunu gerçekleştirebilecek yegane ülkenin Türkiye olmasının sebepleri üzerine ayrı bir yazı yazmak gerekir. Bunun tarihi, coğrafi, iktisadi ve sosyal sebepleri ve imkanları bir bütün olarak düşünüldüğünde Türkiye harici bir ülkenin böyle bir işe soyunması çok kolay gözükmüyor. Neyse bu başka bir yazı konusudur. Tekrar başa, İslam dünyasının güçlü bir lidere ve hamiye ihtiyacı olduğu konusuna dönersek, Müslümanların yaşadıkları sıkıntılar bireysel olarak verilecek bir mücadele ile nihayete erdirilemez. Bugün dünyada neredeyse kan ve gözyaşı olan tüm coğrafyalar, Afganistan, Suriye, Filistin, Keşmir ve diğerleri hep Müslüman bölgeleridir. Tabiî ki bu insanlara başta dualarımız olmak üzere tüm imkanlarımızla yardımcı olmalıyız, olacağız. Bu bizim Müslüman olarak en başta gelen vazifemiz. Ama bu katliamlara bir dur denecekse bu ancak güçlü bir devletin dünya hakimi büyük devletlere karşı masaya yumruğunu vurması ile mümkün olabilir. Bu sebeple İslam dünyasının acilen bir hami devlete ihtiyacı var. Bu da ancak Türkiye’dir. 2023 dünyasında böyle bir Türkiye görmek ümidiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Güçlü Arşivi
SON YAZILAR