İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukası

ICRC Gazze Direktörü Sow: "Gazze'de 10 yıldır devam eden abluka sebebiyle sürdürülebilir canlılık ve kendine yetme durumu ulaşılması uzak bir hayal" "Normal bir ekonominin tesisi için her türlü imkanı engelleyen kısıtlamalara devam edilmesi nedeniyle Gazz
İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukası

GAZZE (AA) - Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Gazze Direktörü Mamadou Sow, bölgede 10 yıldır devam eden abluka altında "sürdürülebilir canlılık ve kendine yetme durumunun" ulaşılması uzak bir hayal olduğunu söyledi.

Sow, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun abluka altındaki Gazze halkının ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini belirterek, "Gazze'de 10 yıldır devam eden abluka sebebiyle sürdürülebilir canlılık ve kendine yetme durumu ulaşılması uzak bir hayal." dedi.

Halkın yaşadığı sıkıntıların bu şekilde devam etmesinin mümkün olmadığını ve siyasi çözümler bulunmasının önemini ifade eden Sow, bu konuda herkesin üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Sow, dünya genelinde işsizliğin en yüksek seviyelerde olduğuna da dikkati çekerek, "Normal bir ekonominin tesisi için her türlü imkanı engelleyen kısıtlamalara devam edilmesi nedeniyle Gazze'de ekonomik durum gittikçe kötüleşiyor." diye konuştu.

İsrail'in sınır kapılarından geçişte kişiler ve malzemelere koyduğu kısıtlamaların, günlük hayatı büyük oranda olumsuz etkilediğini dile getiren Sow, ayrıca Mısır'ın Refah'ı kapalı tutarak düzensiz bir şekilde açmasının büyük insani sıkıntılara neden olduğunu belirtti.

Gazze'de 1,9 milyon kişi 2007 yılından bu yana İsrail ablukası altında yaşıyor. Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı İsrail'in kontrolünde bulunuyor. İsrail yönetimi, uluslararası toplumun tepkilerine rağmen iki milyondan fazla insanın yaşadığı Gazze'ye yönelik kara ve deniz ablukasını uygulamayı sürdürüyor.

Mısır yönetimi de 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana, Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor.

Kaynak: