İsrail'in katliamına karşı dünya ayakta

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına uluslararası siyasi alanda çok fazla ses çıkmasa da sokağa dökülen yüzbinlerce kişi İsrail'i protesto etti.
İsrail'in katliamına karşı dünya ayakta

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı ve çok sayıda masum sivilin ölümüne yol açan saldırılarına uluslararası siyasi alanda çok fazla ses çıkmasa da sokağa dökülen yüzbinlerce kişi İsrail'i protesto etti.

Hindistan’dan Almanya’ya, Yunanistan’dan Venezuela'ya, Fransa’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar dünya genelinde düzenlenen protestolarda yüzbinlerce kişi İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını derhal durdurması için haykırdı.

En kalabalık gösterilerden birinin yapıldığı Fransa'nın başkenti Paris'te binlerce kişinin katıldığı Filistin'e destek yürüyüşüne, kortej içinde yürüyen siyonizm karşıtı Yahudi topluluğu "Neturei Karta" damga vurdu. Protesto yürüyüşü boyunca Siyonizm karşıtı hahamları olası provokasyonlara karşı Müslüman gençler korudu.

Benzer görüntüler New York'ta da vardı. New York’un ünlü Times Meydanı'nda toplanan, aralarında Yahudilerin de yer aldığı çok sayıda farklı milletten gösterici, sloganlar atarak İsrail'in Gazze'ye saldırılarını kınadı.

Washington'da ise Dışişleri Bakanlığı önünde, ellerindeki Filistin bayraklarıyla toplanan protestocular, “Özgür Filistin”, “Gazze’ye ablukayı sona erdirin”, “Bebek katili İsrail” yazılı dövizler taşıdı. Sıcak havaya rağmen bazı Yahudilerin de destek verdiği eylemde sık sık “Filistin çok yaşa”, “Çocuklarımızı öldürmeyi bırakın”, “Katil İsrail” sloganları atıldı.

İsrail'in saldırıları Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde, Kanada'nın Hamilton kentinde, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da da protesto edildi. Saraybosna'da İsrail karşıtı dövizler ve Filistin bayrakları taşıyan binlerce kişi, "Özgür Gazze, özgür Filistin" sloganları attı. 

Bir başka çok geniş katılımlı gösteri de İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlendi. Londra'da on binlerce kişi "Filistin'e özgürlük", "Gazze'deki işgale son", "Gazze'deki katliama son" sloganları attı. Protestocular arasında çok sayıda Türk de yer aldı.

İsveç'in başkenti Stockholm, Danimarka’nın başkenti Kopenhag, İtalya’nın başkenti Roma, Almanya’nın başkenti Berlin, Hollanda’nın başkenti Amsterdam, İspanya’nın başkenti Madrid, Yunanistan’ın başkenti Atina, Avrupa genelinde düzenlenen onlarca protesto gösterisine evsahipliği yapan şehirler arasında yer aldı.

İsrail’in sivillere yönelik saldırıları birçok Asya ülkesi ve Uzakdoğu'da da protesto edildi. Endonezya, Malezya, Afganistan gibi ülkelerde çok sayıda eylem düzenlendi. Güney Amerika kıtasında da Kolombiya ve Venezuela, İsrail karşıtı gösterilerin düzenlendiği ülkeler arasında öne çıkanlar oldu.

Kudüs'te, Ramallah’ta ve Beytüllahim’de yaşayan Filistinliler de sokağa çıkarak, İsrail’in Gazzesaldırılarını kınadı.