İsrail'in "zorla besleme" yasasına yapılan itiraz reddedildi

İsrail Yüksek Adalet Mahkemesinin, açlık grevi yapan Filistinli tutukluların zorla beslenilmesi kararına yapılan itirazı reddetti.
İsrail'in "zorla besleme" yasasına yapılan itiraz reddedildi

İsrail Yüksek Adalet Mahkemesinin, açlık grevi yapan Filistinli tutuklularınzorla beslenilmesi kararına yapılan itirazı reddetti.

İtiraz başvurusunda bulunan Filistinlilerin avukatı Ömer Hamayise, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksek Adalet Mahkemesinin, açlık grevindeki tutukluların zorla beslenilmesi kararına yapılan itirazı reddettiğini belirtti.

Hamayise, mahkemenin, emniyet makamlarının yönlendirmelerine boyun eğdiğini ve bu şekilde durumun insani boyutunun gözardı edildiğini dile getirdi.

İsrail parlamentosu Knesset, geçen yıl açlık grevi yapan Filistinli tutuklu ve mahkumların "zorla beslenmesine" imkan tanıyacak yasayı onaylamış, karar Filistinliler ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinliler, İsrail'in mahkumlara karşı ihlallerini ve "idari tutukluluk" politikasını protesto için açlık grevi yapıyor.

"İdari tutukluluk" adı verilen uygulamaya göre, Filistinliler, istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.