İsrail'le ticarette 'kazan-kazan' beklentisi

İsrail ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin iki ülke arasındaki ticarete ivme kazandıracağı belirtiliyor.
İsrail'le ticarette 'kazan-kazan' beklentisi

İsrail ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin, iki ülke arasındaki ticarete ivme kazandırması beklenirken, Türkiye, son 5 yılda bu ülkeye karşı dış ticaret fazlası verdi. İhracat yüzde 13 artarak 2,7 milyar dolara yükseldi, ithalat ise yüzde 19 gerilemeyle 1,7 milyar dolara düştü.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ilişkilerin normale dönmesi beklenen iki ülke arasındaki dış ticaret Türkiye lehine bir seyir izledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri dikkate alındığında, son 5 yılda İsrail'e karşı sürekli dış ticaret fazlası verilirken, bu dönemde ihracat yüzde 13 artarak 2,4 milyar dolardan 2,7 milyar dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 19 azalarak 2,1 milyar dolar seviyelerinden 1,7 milyar dolara geriledi.

Otomobil satıyoruz, enerji alıyoruz

Türkiye'nin geçen yıl itibarıyla İsrail'e sattığı ürünlerin başında motorlu kara taşıtları (464,8 milyon dolar), demir-çelik (324,7 milyon dolar) ve elektrikli makine ve cihazlar (181,7 milyon dolar) geldi. Buna karşılık aynı yıl İsrail'den en fazla enerji (898,3 milyon dolar), plastik ve mamulleri (150,4 milyon dolar), kazan ve makine (80,7 milyon dolar) ithal edildi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere konu olan sektörlerden turizme bakıldığında, İsrail'den gelen turist sayısı 2011-2015 döneminde 2,8 katına çıkarak 79 bin 140'dan 224 bin 568'e yükseldi.

"İlişkilerin düzelmesi ticaret hacmimizi artıracaktır"

DEİK Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkanı Hasan Akçakayalıoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin diplomatik ilişkilerden bağımsız bir gelişme kapasitesi olduğunu söyledi.

Diplomatik ilişkilerin zayıf olduğu dönemlerde bile taraflar arasında dış ticaretin arttığını dile getiren Akçakayalıoğlu, "Zira iki ülke piyasalarındaki firma ve tüketiciler, kendi çıkarları için en iyi ve en hesaplı işi yapmayı seçti. Bu durumun devam etmesini bekliyoruz. Ülkeler arası ilişkilerin düzelmesi, karşılıklı ticaret hacmimizi daha da artıracaktır." dedi.

"Doğalgaz konusu stratejik önemde"

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi'nin etkisiyle finans başta olmak üzere birçok sektörde İsrailli yatırımcının Türkiye'ye gelme potansiyeli olduğunu anlatan Akçakayalıoğlu, "En stratejik ve güncel konu doğalgaz. İlişkilerin normalleşmesi İsrail gazının, Türkiye üzerinden Avrupa piyasalarına ulaşma imkanını yaratabilir. Bu da kazan-kazan durumunu oluşturacaktır. Bu durum ticaret hacmimizi birkaç katına çıkaracaktır." diye konuştu.

İsrailli firmaların Türk paydaşlarıyla Ortadoğu pazarında yer alabildiğini, bunun da Türkiye ekonomisi ve dış ticaretine olumlu katkı sağladığını söyleyen Akçakayalıoğlu, ekonomik ilişkiler güçlendikçe Türkiye'nin, İsrail ile yüksek teknoloji ürünleri konusunda işbirliği yapmasının büyük fayda sağlayacağının altını çizdi.