İsrailliler ateşkesin kalıcılığından şüpheli

Gazze sınırındaki Yahudilerin yaşadığı bölgelerde hayat normal seyrine dönmeye başlarken, Yahudiler ateşkesin kalıcı olacağı konusunda hala kaygılı.
İsrailliler ateşkesin kalıcılığından şüpheli

İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan ateşkesin ardından Gazze sınırındaki Yahudilerin yaşadığı bölgelerde hayat normal seyrine dönmeye başladı.

İsrail-Gazze sınır hattına paralel 7 kilometre genişliğindeki bölgede yaşayan İsraillliler, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, ateşkesin kalıcı olacağı konusunda hala kaygılı olduklarını belirtiyor.

Bölge sakinlerinden alınan bilgiye göre, tarımla uğraşan 25 bin Yahudi’nin yarıya yakını savaş sırasında yaşadıkları yerleri terk ederek ülkenin kuzey kesimlerine ya da yurtdışındaki akrabalarının yanına gitti.

Ateşkes sonrası normalleşmenin görülmeye başladığı bölgede, okulların açılmasına bir hafta kala, bölge halkının evlerine döndüğü gözleniyor.

Bölgede 700 kişinin yaşadığı Maşav çiftliklerinden (Özel mülkiyete tabi kolektif komün tarımı yapılan çiftlikler) Netiv Haasara'da yaşayan İskoçya kökenli Moiradror Peace AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Saldırılar sırasında sürekli sığınaklara saklandık. Gün boyu defalarca çalan kırmızı alarm sireni nedeniyle tarlalarımızda çalışmadık, hep kaçtık saklandık. Ürünlerimiz zarar gördü. Hükümet bize yardım etmedi. Gidecek yerleri olanlar gitti. Bölgenin yarıya yakını boşaldı" dedi.

"Barış düşmanla yapılır"

"Yaşanan korku terörü 50 gün boyunca hayatımızı mahvetti" diyen Peace, şöyle devam etti:

"Ateşkes sonrası insanlar geri geldi. Ama bu ateşkes sürdürebilir mi gerçekten şüphelerim var. Başbakan Netanyahu, Hamas'la, Mahmut Abbas üzerinden bir barış yapmalı. Barış, dostlarla değil düşmanlarla yapılır."

Yad Mordechai Kibbutz'da da (İsrail’e özel, içinde özel mülkiyetin olmadığı komün hayatının sürdürüldüğü tarım alanı) durum pek farklı değil, savaş sırasında kaçanlar evlerine geri geliyor.

Kibbutz’da yaşayan öğretmen Raya Passi ise savaşarak sorunun çözülemeyeceğine inananlardan. Passi, şunları söyledi:

"Bu savaşta, İsrail’in güç kullanımı ile kazanamayacağı ortaya çıktı. Netanyahu, iki devletli çözüm için Mahmut Abbas’la anlaşmalı. Her gün onlarca roket çevremize düştü. İnsanlar bölgeyi terk etti, şimdi dönüyorlar. Tarlalarda kimse çalışmadı, ürünler zarar gördü. Umuyorum bu sefer uzun dönemli bir ateşkes olur. Şüpheliyim, bilmiyorum." 

Kibbutz’da bal ve zeytinyağı üretiminin yapıldığı fabrikada ise üretimin normal seyrine döndüğü gözlendi. Saldırılar sırasında fabrikada üretimin neredeyse durma noktasına geldiği belirtildi. Fabrikada çalışan Yahudiler, gelecek ay Yahudi takvimine göre yılbaşını kutlayacakları Roşahana bayramı için gelen bal siparişlerini çift vardiya çalışarak yetiştirme telaşını yaşıyor.

Ateşkes sonrası Gazze'ye İsrail üzerinden 600 tır giriş yaptı

İsrail ile Gazze arasında mal geçişinin sağlandığı Kerm Ebu Salim sınır kapısında da geçişler normal seyrine döndü. Sınır kapısının koordinatörü Ami Shaked, şunları söyledi:

"Yiyecek maddeleri, tıbbi yardım, mutfak gazı, benzin başta olmak üzere ateşkes sonrası  insani yardım malzemesi taşıyan 600 tır, uluslararası kuruluşların gözetiminde Gazze’ye girdi. Yani günde 300 tır mal geçişini sağlıyoruz. Gazze’nin ihtiyacı olan şeylerin bize verdikleri listeye paralel olarak kontrolünü tamamladıktan sonra Gazze’ye gönderiyoruz. Burada gidecek mallar geçiş öncesinde özel bir makinaya sokularak içindekiler inceleniyor. Demir ve çimento geçişi şu ana kadar başlamadı. Sabah saat 06.30’dan akşam saat 17.00’ye kadar geçişler sürüyor. Burada 120 kişi çalışıyoruz."

Öte yandan 51 gün sonra ulaşılan ateşkes sonrası taraflar şu ana kadar ateşkesi ihlal edecek karşılıklı bir saldırıda bulunmadı. İsrailli ve Filistinli diplomatlar gelecek ay Kahire’de yeniden başlayacak dolaylı görüşmelerde ateşkesin üzerine, kalıcı bir barışa gidecek yol haritası ortaya koymak için görüşmelerini südürecek.

İsrail, Gazze’nin silahsızlandırılmasını önkoşul olarak masaya sürerken, Filistin tarafı ise Gazze’nin yeniden inşasının yanısıra liman ve havaalanı talepleri ile masaya oturacak.

İsrail'in 7 Temmuz'da Gazze'ye başlattığı 51 gün süren saldırılarda, 2 bin 145 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yürütülen ateşkes görüşmelerinde Filistinli gruplarla varılan ateşkes çerçevesinde İsrail, 26 Ağustos'ta saldırılarını durdurmuştu.