İstanbul-Konya arası 4 saate düşecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, İstanbul-Konya YHT hattına ilişkin, "Bu seyahat süresi karayoluyla 10, konvansiyonel hatlarla 13 saat; 4 saat 15 dakikaya düşürüyoruz" dedi.
İstanbul-Konya arası 4 saate düşecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara-İstanbul arasında 3,5 saatlik süreyi kısaltacak ikinci Yüksek Hızlı Tren hattı projesi bulunduğunu bildirerek, "Bunu çok daha kısaltacak bir başka projemiz var. Doğrudan Ankara'dan İstanbul'a, Eskişehir'e uğramadan giden bir yüksek hızlı tren. Taliplisi olması halinde yap-işlet-devret modeliyle ihalesine çıkmak istiyoruz" dedi.

Elvan, Mevlana Celaleddin Rumi'nin 741. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Töreni'ne katılmak için yüksek hızlı trenle Ankara'dan Konya'ya hareket ederken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstanbul-Kapıkule arasındaki hatta ilişkin, Bakan Elvan, Avrupa Birliği ülkeleri içinde Türkiye'nin standardında şu anda 5 ülke bulunduğunu belirterek, "Diğer ülkelerdeki yüksek hızlı trenle ilgili söylenenler kabul edilebilir değil; örneğin Bulgaristan'da yüksek hızlı tren 140 kilometre hızla gidiyor. Hatta AB bizden İstanbul-Kapıkule hızlı tren hattının 160 kilometre olmasını istedi ama biz ona karşı çıktık ve en az 200 kilometre hızda olmalı dedik" değerlendirmesinde bulundu.

Elvan, "İstanbul ile Kapıkule arasındaki hızlı tren ihalesine çıkacağız, 2015 sonuna doğru çıkacağız" diyerek, Avrupa ile hızlı tren hattı açısından doğrudan bir bağlantı sağlanmış olacağını bildirdi.

Bulgaristan tarafındaki hızlı tren alt yapısının Türkiye'deki alt yapıdan daha kötü olduğunu söyleyen Elvan, Yunanistan'a bir tren bağlantısının iyileştirildiğini belirterek, "Daha güçlü bir alt yapı oluşturacağız. Hem Yunanistan hem Bulgaristan'a geçiş hızlı trenle olacak" diye konuştu.

İkinci Ankara-İstanbul-Ankara YHT hattı

Bakan Elvan, Ankara-İstanbul hattının şu an 3,5 saat sürdüğünü anımsatarak, "Bunu çok daha kısaltacak bir başka projemiz var. Doğrudan Ankara'dan İstanbul'a, Eskişehir'e uğramadan giden bir yüksek hızlı tren. Sincan'dan aşağı yukarı 280 kilometrelik bir mesafe var, saatte 350 kilometre hız öngörüyoruz. Taliplisi olması halinde yap-işlet-devret modeliyle ihalesine çıkmak istiyoruz" dedi.

Projeye şu ana kadar 5-6 firmanın ilgi göstererek, bilgi talep ettiğini bildiren Elvan, böylece iki şehir arasında mesafenin 1,5 saate hatta 1 saat 15 dakikaya düşeceğini kaydetti.

Elvan, "Eğer yap-işlet-devret modeli çerçevesinde taliplisi olursa 2015 yılında başlayabiliriz" diyerek, 2019 yılı itibariyle projenin tamamlanabileceğini dile getirdi.

İstanbul-Konya hattı

Bakan Elvan, bugün açılacak İstanbul-Konya yüksek hızlı tren hattına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Bu seyahat süresi karayoluyla 10, konvansiyonel hatlarla 13 saat; 4 saat 15 dakikaya düşürüyoruz. 620 kilometrelik bir demiryolu hattı uzunluğu var ancak önümüzdeki aylarda 4 saatin altına düşüreceğiz. Ocak sonu itibariyle aşamalı olarak saatte 300 kilometre hız yapan trenleri devreye sokmaya başlayacağız. Konya'nın da 300 kilometreye alt yapısı oldukça uygun."

Gazetecilerin önceki hızlı tren hattı açılışlarında bir hafta ücretsiz seyahat uygulamasının burada da geçerli olup olmayacağının sorulması üzerine, Elvan, "Bekleyeceğiz, Sayın Başbakan veya Cumhurbaşkanımızın böyle bir mesajı olabilir" ifadesini kullandı.

Adana-Habur hattı

Şu anda yapımı devam eden 2 bin 800 kilometrelik yüksek hızlı tren hattı projelerini hatırlatan Elvan, bunlardan birinin de Adana'dan Gaziantep, Gaziantep'ten Mardin üzerinden Habur güzergahı olduğunu belirtti.

Elvan, "Önümüzdeki yıl Adana-Gaziantep ihalesine çıkıyoruz. Yine Gaziantep-Osmaniye ihalesine çıkıyoruz ve peyderpey Habur'a kadar yapımına başlayacağız. Şu anda zaten Gaziantep'te yüksek hızlı trenle ilgili bazı tünel çalışmaları devam ediyor. Habur'a olan bağlantı bizim en öncelikli projelerimizden, en yoğun kapılarımızda biri. Bu proje Adana'yı, Mersin'i, Gaziantep'i oradan da Habur'a bağlayan güzergah, 2015 yılı yatırım programımızda yer alıyor ve bizim yapımına başlayacağımız projelerin başında geliyor" diye konuştu.

Elvan, Habur'a hızlı trenin bitiş tarihini ise 2015 yılında başlanıldığı takdirde, 2018 sonunda tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.

"Yük taşımacılığı artık hızlı trenlerle yapılacak"

Lütfi Elvan, yüksek hızlı ve hızlı trenlerin ülkenin kalkınmasında lokomotif olduğuna dikkati çekerek, "Biz sadece yolcu itibariyle düşünüyoruz. Asıl hızlı trenleri devreye soktuğumuzda firmalarımızın rekabet gücünde inanılmaz artış olacak çünkü yük taşımacılığı artık hızlı trenlerle yapılacak. Orta Anadolu'dan Akdeniz'e hızlı trenle ulaşım sağlanmış olacak. Karadeniz'e hızlı trenle ulaşım sağlanacak. Bunun avantajı şu, taşımacılıkta çok ciddi bir maliyet düşüşü söz konusu olacak" şeklinde konuştu.

Bunun işletmeciler için önemini vurgulayan Elvan, hızlı trenlerin yaygınlaştırılmasının yanı sıra lojistik merkezlerin de bu kapsamda arttırılacağını bildirdi. Konya'da da lojistik merkez kurduklarını kaydeden Elvan, şu ülke genelinde 6 lojistik merkez bulunduğunu, 14'ünün çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

"Ankara'dan İstanbul'a ikinci hat çok avantajlı ve karlı olacak"

Demiryolu yatırımlarına daha fazla ağırlık vermeye başladıklarını vurgulayan Elvan, her yıl 1 milyar dolar civarındaki artışla 2014 yılında 7,5 milyar liralık, 2015'te ise 8,5 milyar liralık yatırım gerçekleştireceklerini bildirdi.

2016 hedeflerini 10 milyarın üzerine çıkmak olarak ifade eden Elvan, ağırlığı daha fazla demiryolu sektörüne yönelttiklerini söyledi.

Bakan Elvan, gazetecilerin bir sorusu üzerine şunları ifade etti:

"Ben çok avantajlı ve karlı olduğunu düşünüyorum, doğrudan Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattının. Bizim elimizdeki fizibilitelerde aşağı yukarı 4,5 milyar dolarlık bir yatırım görünüyor. Nereden bakarsanız bakın on binlerce insan Ankara'dan İstanbul'a, İstanbul'dan Ankara'ya seyahat ediyor. Günde 12 bin yolcu uçakla bu hatta seyahat ediyor. 5 bin yolcu yüksek hızlı trenle seyahat ediyor. Bir çalışmaya göre aşağı yukarı günde 100 bin, diğerine göre 200 bin vatandaşımız otobüs ve özel araçlarıyla Ankara- İstanbul, İstanbul-Ankara arasında seyahat ediyor. Şu anda 50 bin yolcuyu günlük olarak taşımamız halinde Ankara-İstanbul-Ankara hattında, yatırımcılar için fizibil olabileceğini düşünüyorum."