İstanbul'da 2 bin 432 kişi hakkında soruşturma yürütülüyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, bölücü terör örgütü FETÖ mensuplarının darbe girişimine ilişkin 2 bin 300 asker ile 132 hakim ve savcı hakkında olmak üzere iki ayrı soruşturma yürütüldüğü belirtildi.
İstanbul'da 2 bin 432 kişi hakkında soruşturma yürütülüyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü FETÖ mensuplarının 15 Temmuz akşamı yaptığı darbe teşebbüsünün ardından iki ayrı soruşturma başlattı.

Darbeye teşebbüs eden 2 bin 300 asker ile İstanbul ve Gaziosmanpaşa adliyelerinde görev yapan 132 hakim ve savcı hakkında yürütülen soruşturmaların bir numaralı şüphelisinin Fetullah Gülen olduğu öğrenildi.

Darbeye teşebbüs eden aralarında asker ve emniyet personellerin de bulunduğu 2 bin 300 kişi hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarından işlem yapılıyor.

Darbe girişiminde bulunan askerler arasında 2 tuğgeneral, 8 albay, 7 yarbay, 17 binbaşı, 78 uzman, 45 astsubay, 51 yüzbaşı, 72 üsteğmen, 16 teğmen, 1 emekli asker ve 336 askeri öğrenci bulunuyor.

Soruşturma için üç savcı görevlendirildi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan İstanbul İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan'ın, darbe girişiminin başarısız olması üzerine alay içerisinde bulunan bazı harddiskleri yaktığı ve delilleri kararttığı öne sürüldü. Bazı harddisklerin kırıldığı ve kurşunlandığı belirtildi.

Yunanistan'a kaçan generallere soruşturma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Yunanistan'a kaçan 8 üst düzey askeri personelin iadesi için Adalet Bakanlığına yazı yazıldığı öğrenildi.

Bu askerler hakkında "gece vakti askeri hizmete mahsus eşyada nitelikli hırsızlık" ve " birden fazla kişiyle silahlı yağma" suçundan işlem başlatıldığı öğrenildi.

İkinci soruşturma görevli hakim ve savcılara yönelik

Başsavcılık, İstanbul Adalet Sarayı ve Gaziosmanpaşa Adliyesinde görevli 132 hakim ve savcı hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan yürüttüğü soruşturma kapsamında hakim ve savcıların ev ve ofislerinde arama yapılacak.

Hakim ve savcılara yönelik soruşturmayı üç başsavcıvekilinin yürüteceği belirtildi.